Tijdens de altijd drukbezochte verjaardag van de Historische Vereniging Oud Leiden wordt dit jaar de wetenschapsprijs uitgereikt. (Foto: Chris de Waard)

Nog vier kanshebbers voor Oud Leiden wetenschapsprijs

De jury voor de Oud Leiden wetenschapsprijs 2024 heeft de genomineerden bekend gemaakt. Dat zijn in willekeurige volgorde Rob van den Berg met Een passie voor precisie, Marcel Leechburch Auwers en Evelyn de Regt met De Leidse architect W.C. Mulder, Agnes van Steen met Van liefdadigheid naar abortusstrijd en Gert Jan Veerman met De halfbroer van Dolle Mina. Een shortlist met een rijk en gevarieerd aanbod, aldus de juryleden.

De komende maanden beraadt de jury zich verder en draagt eind oktober de uiteindelijke winnaar voor aan het bestuur van de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL). Tijdens de diesviering op 2 november wordt de winnaar dan officieel bekendgemaakt. De prijs bestaat uit een geldbedrag en een oorkonde.

De jury voor de wetenschapsprijs 2024 staat onder voorzitterschap van hoogleraar stadsgeschiedenis Ariadne Schmidt. De andere juryleden zijn Olga van Marion (universitair docent Leiden University Centre for the Arts in Society), Pieter Slaman (universitair docent universiteits- en onderwijshistorie), Cor de Graaf (adjunct-directeur Erfgoed Leiden en omstreken) en Jan Postma (historicus en oud-burgemeester van Leiden).

Aanvankelijk werden elke vijf jaar een publieks- en een wetenschapsprijs uitgereikt. Met ingang van dit jaar is dat veranderd om tot een betere spreiding te komen. Jaarlijks wordt nu om en om een wetenschaps- en publieksprijs uitgereikt. Dit jaar is als eerste de wetenschapsprijs aan de beurt. De jury heeft gekeken naar vele wetenschappelijke publicaties over de Leidse geschiedenis uit 2022 en 2023. Er was een rijk en gevarieerd aanbod. Kandidaten konden tot 1 juni worden voorgedragen.

Komend jaar is het de beurt aan de publieksprijs. Kandidaten daarvoor kunnen tot medio 2025 worden voorgedragen via oudleidenprijs@oudleiden.nl.

Het reglement voor beide prijzen is te vinden op de site van de HVOL. Op de site zijn tevens korte impressies van de nu genomineerde werken te vinden.

 

Advertentie

Leiden Link in Bio Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×