Hier ligt de ingang van de bunker, weet Voorschotenaar André Tegelaar. (Foto: Voorschotense Krant)

Wel of geen Voorschotense bunker onder de Koninklijke Marinelaan?

De verhalen waren er al lang maar een bevestiging bleek moeilijker te zijn. Lag er nou wel of geen bunker of schuilkelder onder de Koninklijke Marinelaan in Voorschoten? De 83-jarige André Tegelaar weet het zeker. Sterker: hij was er zelf bij als klein jongetje.

“Ik ben geboren in 1941 dus dit moet eind 44/begin 45 geweest zijn”, vertelt hij. “Mijn vader had jaren ondergedoken gezeten. Hij had op de Grebbeberg gevochten en weigerde zich gevangen te laten nemen. Ik ben in Katwijk geboren maar dat werd spergebied en dus moesten wij als gezin weg. We kwamen in Voorschoten terecht aan de Wijngaardenlaan.

Kapper
Na een paar jaar kwam mijn vader plotseling terug naar ons. Al na een dag reed er een grote legerwagen voor met een NSB’er en een hoge Duitse officier. Of meneer maar even mee wilde komen want ze hadden gehoord dat hij kapper was en de manschappen moesten geknipt worden. Hij bedong wel dat zijn zoontje mee mocht want er was toen al schaarste en op het Marinekamp was natuurlijk wel eten.

Krijgsgevangen
“Daar zag ik mannen scheppen, een enorm gat. Daaromheen gewapende Duitse soldaten die toe stonden te kijken. Later hoorde ik dat het om Nederlandse krijgsgevangenen ging. Het kamp was verder afgesloten dus niemand zag het. Het zand werd bij het klooster gestort.”

MOC
Het Marinekamp werd in 1939 gebouwd in verband met de mobilisatie: 2,5 hectare groot. Het terrein werd in 1941 door de Wehrmacht overgenomen die er nog eens 3 hectare bij vorderde. Na de oorlog, in 1946, werd hier het Marine Opkomst Centrum MOC gebouwd. Het zou er tot en met 1961 staan.

Torentje
“Het torentje is er met een reden opgezet”, gaat Tegelaar verder. “Vanuit de lucht lijkt het net een kerk en die mochten niet gebombardeerd worden. Er is ook nooit iets gebeurd. De officiersmess staat er nog steeds, daar zit het Uitvoerend Bedrijf nu. In de ruimte erachter is een garage maar daar aan de muur is nog een schildering van oorlogsschepen op zee”, weet hij.

Ingang
“De ingang van de schuilkelder ligt bij wat nu de kruising Koninklijke Marinelaan/Zwaluwweg is, onder een bosje. De bunker is langwerpig, hij gaat zo’n zeventig meter richting de school en buigt dan naar links af tot aan de Lindehoeve van boer Nell. Die heeft heel wat krijgsgevangenen op zolder gehad. Even daarachter lag de boerderij van Dijkman. Je ziet nog het paadje dat ze vrij hebben gehouden zodat hij er met zijn trekker langs kon. Aan de kant van het klooster staat nog een muur uit die tijd.”

Zeer geheim
“Toen de bunker klaar was, dat zal vlak voor de bevrijding zijn geweest, is er anderhalve meter grond op gestort door een Voorschotense aannemer die met de Duitsers samenwerkte. Je ziet er dus niks meer van en het was de Duitsers alles aan gelegen om de aanleg geheim te houden, er staat dus ook niks op papier.” De bunker is dus nog steeds geheim. Dat ondervond André Tegelaar toen hij een paar jaar geleden de gemeente waarschuwde. “Zelfs in Den Haag is het niet bekend maar dat ding ligt er wel. Nu willen ze hier gaan bouwen, ach de parkeergarage ligt er al, zullen we maar zeggen”, lacht hij.

Geen bewijs
Ook bij de gemeente gaan al jaren geruchten over een bunker/schuilkelder. “Maar bewijs hebben we niet”, zegt een woordvoerder. “Onder de Marinelaan loopt echter een gasleiding en je zou verwachten dat ze bij de aanleg de bunker wel hadden gevonden. Dat is niet gebeurd. In 2016 hebben wij enkele militaire kaarten gekregen. Die zijn helaas niet goed leesbaar maar het lijkt er echter op dat de bunker op een andere plek ligt. We gaan wel graag met de heer Tegelaar in gesprek en wellicht krijgen we duidelijkheid.”

Advertentie

Link in Bio Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×