De traditionele hutspotmaaltijd op de Hooglandse Kerkgracht ter gelegenheid van Leidens Ontzet. (Foto: Emile van Aelst)

Leidse Straatnamencommissie: 'hutspot geen culinaire folklore maar symbool bevrijding'

De straatnamencommissie van Leiden is kritisch over het bezwaar van historicus Robbert Jan Hageman tegen het voorstel om straten te vernoemen naar etenswaren die te maken hebben met de viering van 3 Oktober. “Het eten van hutspot is geen culinaire folklore maar een iconische herinnering aan Beleg en Ontzet vanaf het vinden van de pot in de schans Lammen”, zegt Rudi van Maanen, lid van de commissie en gepensioneerd hoogleraar stadsgeschiedenis aan de Universiteit Leiden.

De namen die de straatnamencommissie voorstelt voor een nieuwbouwlocatie bij de Zoeterwoudseweg zijn: Haring en Wittebroodkade, Hutspotpad, Klapstukpad (‘suddervlees bij hutspot, gerecht op 3 oktober’), Pastinaakpad (‘oorspronkelijk ingrediënt van hutspot’) en het Peen- en Uipad. Hageman noemde dit ‘kookboekinformatie die voorbijgaat aan de ware betekenis van het Ontzet van Leiden, de drang naar vrijheid en de traumatische hongersnood die ermee gepaard ging’. “Het reduceert Leidens Ontzet tot folklore”, zei hij in juni tegen Sleutelstad.

Naar Hagemans mening is het belangrijker om via straatnamen de echte waarde van Leidens Ontzet door te geven aan nieuwe generaties en nieuwe inwoners van Leiden. Die waarde noemt hij vrijheid van onderdrukking. Van Maanen zegt daarentegen: “Het vinden van de hutspot en het eten ervan symboliseren juist het einde van de honger en daarmee ook de bevrijding.” Hij wijst erop dat het thema van de straatnaamgeving in de nieuwbouwbuurt hutspot is en dat de overige namen daar uitwerkingen van zijn. “De keuze is gerelateerd aan de nabijheid van de voormalige groenteveiling”, zo voegt hij toe.

Dankdienst
Ook straatnamencommissievoorzitter Jos van den Broek zet een kanttekening bij het bezwaar van Hageman. “Hageman heeft gelijk dat we in een moeilijke tijd leven. Daar staan velen -met mij- dagelijks bij stil. Oorlog, dood, ziekte en honger waren van 1574 en zijn van 2024. Bij de afgeladen dankdienst in de Pieterskerk is het gepast om stil te staan bij dood en verderf, maar laat er ook ruimte zijn voor plezier. Met hutspot met pastinaak en klapstuk maar zonder zuurpruimen.”

Advertentie

Leiden Maatschappij Leidens Ontzet 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×