Collegevoorzitter Annetje Ottow van Universiteit Leiden: 'stop met plannen voor bezuinigingen op onderzoek en onderwijs'. (Foto: Universiteit Leiden)

Universiteit: 'aanpak actuele problemen geschaad door bezuinigingen'

Het nieuwe kabinet moet de plannen om drastisch op onderzoek en onderwijs te bezuinigen laten varen. Die bezuinigingen schaden de zo noodzakelijke aanpak van de complexe problemen van deze tijd. Deze boodschap stond centraal bij de opening van het academisch jaar van de Universiteit Leiden maandag in de Pieterskerk.

“De aangekondigde bezuinigingen zullen de universiteiten en de samenleving hard raken”, waarschuwde collegevoorzitter Annetje Ottow. “Onze wetenschappers en experts helpen beleidsmakers bij kwesties als stikstofproblematiek, de uitdagingen in de zorg, de democratische rechtsstaat, veiligheid, en een goed functionerende rechtspraak.”

Volgens Ottow moet niet op universiteiten worden beknibbeld omdat wetenschappers ‘de wereld juist schoner, veiliger en prettiger maken’. De collegevoorzitter hekelde ook de kabinetsplannen die universiteiten dwingen om sommige Engelstalige opleidingen alleen in het Nederlands aan te bieden. “Internationaal talent zal voortaan buiten onze landsgrenzen gaan zoeken naar een baan of studieplek. Dat betekent een verschraling van ons onderwijsaanbod en een aanslag op onze onderzoekskwaliteit”, zei Ottow.

‘Wees kritisch’
Rector magnificus Hester Bijl benadrukte dat studenten al in hun opleiding kennis opdoen over actuele problemen, zoals klimaatverandering, en dat zij al kunnen bijdragen aan oplossingen. De Leidse klimaatwethouder Ashley North werd gevraagd of hij een advies had aan de aanwezigen. “Voel de vrijheid om kritische adviezen te geven, want alleen dan komen we tot een betere samenleving”, was zijn antwoord.

Advertentie

Economie Leiden Maatschappij Onderwijs Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×