Bij de Schelpenkade is de aannemer druk bezig met de voorbereidingen van het herstel van de walkant. (Foto: Chris de Waard)

Rechter buigt zich over reconstructie walkant Schelpenkade

De gemeente Leiden moet kiezen uit twee kwaden. Het risico nemen dat de walkant van de Schelpenkade dusdanig verzakt of zelfs instort waardoor de huizen beschadigd raken, of de boel reconstrueren en daarbij voor lief nemen dat het beschermde stadsgezicht in de zuidelijke schil, zoals het gebied in de gemeentelijke stukken heet, wordt aangetast.

De gemeente kiest voor dat laatste en zegt niet anders te kunnen. Kadebewoners en de Vereniging Waterambacht Leiden zijn het daar zó mee oneens dat ze de rechter in Den Haag inschakelden en vroegen om uitstel van de werkzaamheden. Als de rechter over een kleine twee weken meegaat in die eis en de gevraagde ‘voorlopige voorziening’ toewijst, mag de gemeente voorlopig niet verder met de uitvoering van de herstelwerkzaamheden aan de walkant.

Koffiedik
Tijdens een ongeveer anderhalf uur durende zitting bij de Rechtbank Den Haag stonden omwonenden en het Waterambacht Leiden tegenover de juristen van de gemeente Leiden. “Het is een beetje koffiedik kijken welke kant het opgaat’, zegt Menno de Jong na afloop. Hij is een van de bewoners die ook deel uitmaakt van de klankbordgroep die zich namens de straat met de zaak bezighoudt.

Onomkeerbaar
Of de gemeente tot de uitspraak van de rechter het werk neerlegt, is nog niet duidelijk. Wel antwoordde een woordvoerder van de gemeente op vragen van Sleutelstad dat er tot die tijd geen onomkeerbare werkzaamheden worden uitgevoerd. Wat dat precies betekent, weten de bewoners niet. “Want ja, wat is onomkeerbaar?” Daar staat bovendien de uitspraak van het college tegenover dat het ‘onveilig en onverantwoord zou zijn om werkzaamheden op te schorten’. “Vanuit onze zorgplicht voelen we daarom de noodzaak de voorbereidingen van het project en de communicatie aan omwonenden ondertussen voort te zetten, gezien het belang van een veilige kade, tenzij uiteraard de voorzieningenrechter anders beslist.”

Aansprakelijk
De gemeente Leiden blijft van mening dat alle belangen goed zijn afgewogen. “Daarbij vonden wij de veiligheid van de kade het belangrijkste”, staat in een notitie van de gemeente. De gemeente heeft een zorgplicht voor het onderhoud van de openbare ruimte en vreest aansprakelijk te worden gesteld als de kade verzakt en huizen daardoor beschadigd raken. “We hebben er wel voor gekozen de werkzaamheden zoveel mogelijk erfgoedvriendelijk uit te voeren”, schrijft het college nog.

Alternatieven
Dat ‘zoveel mogelijk’ betekent ook volgens de gemeente zelf dat niet alle beschermwaardige zaken behouden blijven. “De gekozen variant betekent inderdaad een verbreding van de Schelpenkade over een lengte van 205 meter. Omdat we technisch gezien werken met de meest ‘slanke’ variant denken wij dat dit acceptabel is.” Daar zijn de bewoners het dus helemaal niet mee eens en dat geldt ook voor de Historische Vereniging Oud Leiden en het Waterambacht Leiden. Die willen geen verbreding van de straat en dat is volgens hen ook helemaal niet nodig. Alle drie de bezwaarmakers hebben de nodige expertise in huis en er zijn inmiddels ook alternatieven op papier gezet, waarbij de kade op min of meer dezelfde plek kan worden gereconstrueerd. Ze willen dat die optie op zijn minst serieus wordt onderzocht.

Advertentie

Leiden Link in Bio Maatschappij Politiek Reconstructie kademuur Schelpenkade


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×