(Foto: Chris de Waard)

Extinction Rebellion roept gemeenteraad jaar na uitroepen klimaatnoodtoestand op tot actie

De gemeente Leiden doet veel te weinig om de klimaatdoelen van 2050 te halen, laat staan die van 2030. Die boodschap kwam Ron van der Tang van Extinction Rebellion deze week nog maar eens overbrengen aan de leden van de Leidse raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid.

“Het college moet inwoners beschermen op het gebied van welzijn en gezondheid. daarom is op 6 juli vorig jaar ook de klimaatnoodtoestand uitgeroepen door de Leidse gemeenteraad. Wat waren we blij en trots. Leiden zou eindelijk grotere stappen gaan zetten. Maar nu, een jaar later, voelen we ons kwaad en bedrogen. Er is zo weinig gebeurd en je ziet nog overal fossiele reclame waarin vliegreizen worden gepromoot. Zo gaan we het niet redden.”

Extinction Rebellion (XR) Leiden roept de gemeenteraad op nu ook actie te verbinden aan het uitroepen van die klimaatnoodtoestand. Dat doet de organisatie niet alleen met het toespreken van de commissieleden, maar er wordt een campagne van XR Leiden aangekondigd, waarbij de gemeente Leiden opgeroepen wordt de klimaatnoodtoestand serieus te nemen. “Er is veel te weinig vooruitgang, zo gaan we het niet redden. Er is nog zoveel meer te doen, wanneer komen jullie in actie?”

Raadsleden van Studenten voor Leiden, de Partij voor de Dieren en GroenLinks wilden weten wat de politiek kan doen om op korte termijn concrete stappen te zetten. “U weet zelf best wat nodig is. Onze rol is mensen wakker schudden”, kregen ze te horen. “De tijd raakt op. De nood is er nu. Wake up. We kunnen niet wachten op de reveille op 3 oktober.”

Emma van Bree van GroenLinks kondigde alvast aan dat haar partij de klimaatdoelen speerpunt wil maken van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen die in maart 2026 worden gehouden.

Vlak voor de zomervakantie kwamen leden van Leiden Sneller Duurzaam al met een soortgelijke oproep naar het stadhuis. Toen gingen ze niet naar binnen, maar maakten ze hun zorgen op straat duidelijk. Met stoepkrijt werden toen talloze leuzen op het Stadhuisplein aangebracht.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Link in Bio Maatschappij Politiek Klimaatnoodtoestand

Meer in dossier Klimaatnoodtoestand

Meer in dossier Klimaatnoodtoestand


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×