Foto: Jan Frensen

Historische Vereniging Oegstgeest: 'Slopen La France eeuwig zonde'

Als het aan de Historische Vereniging Oegstgeest ligt, is het nog geen uitgemaakte zaak dat het voormalig partycentrum La France aan de Rhijngeesterstraat in het dorp tegen de vlakte gaat.

Het gebouw was oorspronkelijk een Patronaatsgebouw, een soort clubhuis, van de naastgelegen katholieke kerk. “Het is een stukje van ons erfgoed. Dat vinden we erg belangrijk en dat erfgoed moet blijven”, zegt Arjan de Kok van de Historische Vereniging.

Het partycentrum sloot in juli 2020 de deuren. Sindsdien staat het gebouw leeg, en wordt er door Fransje Sprunken Development (FSD) gewerkt aan nieuwbouw op die plek. Een eerder voorstel van het bureau werd door de gemeente naar de prullenbak verwezen. Het nieuwe voorstel Patio, vernoemd naar het Spaanse woord voor binnentuin, zou zo’n honderd woningen op moeten leveren in het sociale, middeldure en dure segment. Voor het gehele complex zou er een gedeelde binnentuin moeten komen, en voor de duurdere woningen ook particuliere binnentuinen. Parkeren is ondergronds voorzien.

Arjan de Kok van de Historische vereniging Oegstgeest in gesprek met verslaggever Jan Frensen

Parkeerdrukte
De gemeenteraad sprak donderdag over de uitgangspunten van het plan. Denk hierbij aan de maximale hoogte en de afstand van bebouwing tot andere gebouwen. Bij omwonenden en de naastgelegen Jenaplanschool leven zorgen over de hoeveelheid woningen, de verkeers- en parkeerdrukte , schaduwwerking en de gevolgen van een parkeerkelder voor bomen.

De Historische Vereniging deed hier deze week een schepje bovenop door zelf een alternatief plan voor het gebouw te presenteren. In de plannen van de vereniging wordt het Patronaatsgebouw in oude glorie hersteld, en worden alle nadien aangebouwde delen gesloopt. Om het gebouw heen wordt, als het aan de vereniging ligt, een nieuw gebouw uit de grond gestampt dat in bouwstijl aansluit bij het bestaande gebouw.

Beeld: Historische Vereniging Oegstgeest

Zichtlijnen
De mening van de Vereniging over het gebouw komt niet uit de lucht vallen. De gemeente heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de cultuurhistorische waarden van het pand. Het rapport dat dit opleverde concludeert dat de cultuurhistorische waarde van het pand groot is, en dat dat behouden zou moeten worden. Wethouder Bus zegt dat de gemeente hier wel degelijk waarde aan hecht, maar dat het dan vooral om historische zichtlijnen gaat.

Bovendien zou het pand in dergelijk slechte staat zijn dat herstel niet haalbaar is. De gemeente zegt de voorkeur te hebben voor het voorzien in de woonbehoefte boven het behoud van het oude Patronaatsgebouw.

Lobbyen
De historische vereniging laat het er ondertussen niet bij zitten. “We hebben nog wat lobbywerk te doen. Maar dit is waar we voor opgericht zijn”, aldus De Kok. De vereniging werd in 1987 opgericht als reactie op het slopen van het historische pand Curium in het dorp. Gezworen werd sloop van andere historische panden in de toekomst te voorkomen.

De wethouder hoopt de ontwikkelaar uit te dagen met een ontwerp te komen waarbij zoveel mogelijk cultuurhistorische elementen behouden blijven. Maar behoud van het gebouw afdwingen ziet de gemeente niet gebeuren.

Advertentie

Link in Bio Oegstgeest Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×