Elianne Wijnands is vanaf nu fractievoorzitter van Studenten voor Leiden. (Foto's: Chris de Waard)

Nieuwstudiejaarsreceptie SVL met nieuwe fractievoorzitter en prijs voor brandweer

Elianne Wijnands neemt het fractievoorzitterschap van Studenten voor Leiden over van SVL-oprichter Mitchell Wiegand Bruss die de fractie van de politieke partij leidde sinds de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Wiegand Bruss blijft wel gewoon raadslid voor SVL.

De wissel zat er al een tijdje aan te komen, maar werd woensdagavond officieel bekend gemaakt tijdens de nieuwstudiejaarsborrel die Studenten voor Leiden hield bij roeivereniging K.S.R.V. Njord. “We hebben dat vorig jaar voor het eerst gegaan en dat is heel goed bevallen”, zegt Wijnands. “Het is natuurlijk niet alleen het begin van het studiejaar, maar ook van het politieke jaar, dus dat komt allemaal mooi samen.”

Nieuwe fractie
Dat het fractievoorzitterschap nu halverwege de raadsperiode wordt gewisseld, was altijd al de bedoeling. Wijnands: “We hadden dat bij de start al zo afgesproken.” Het voorzitterschap van de fractie is niet de enige verandering bij SVL. “We zijn een dynamische partij en daar hoort af en toe nieuw leiderschap bij. We hebben ook een hele nieuwe fractie. Onlangs is Cato Weggen al begonnen als duoraadslid en nu komt ook Claire van Megen erbij. Ze werd kort voor het zomerreces benoemd en gaat daardoor nu pas echt van start. Over een maand volgt voorlopig de laatste personele wissel in de SVL-fractie. Duoraadslid David den Hartog verhuist dan naar den Haag en wordt dan vervangen door John Verstappen.

Al die wissels worden door SVL bepaald niet gezien als een verlies. “Het is leuk om nieuwe mensen in de fractie te krijgen”, zegt Elianne Wijnands. “Je ziet dat nieuwe mensen ook weer invalshoeken hebben en ook al zitten we zelf pas kort in de raad, je merkt toch dat je al snel denkt ‘We hebben het altijd zo gedaan’. Nieuwe mensen kunnen dan vragen waarom en zo komen we dan weer met verfrissende ideeën.”

Beste studentinitiatief
Op de nieuwstudiejaarsborrel was ook voorzitter Annetje Ottow van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden aanwezig. Niet alleen om de studenten toe te spreken, maar ook om een prijs uit te reiken. die voor het beste studentinitiatief van het jaar. Die ging dit keer alleen niet naar een initiatief van studenten. Winnaar was T.E.U.N. Teun is niet alleen de voornaam van studentenambassadeur Sollie van de Brandweer Hollands Midden, maar staat ook voor ‘Toegankelijk, Eerlijk, Uniek en Noodzakelijk’.

Het initiatief is bedacht door brandweermensen Teun Sollie en Paul Frijters en richt zich op het bevorderen van brandveiligheid in studentenhuizen. Door middel van brandcontroles en demonstraties met een rookcontainer kunnen studenten ervaren hoe het is om door een brandend huis te lopen. Op die manier zet T.E.U.N. zich in voor bewustwording en preventie van brandongevallen onder studenten. “Het initiatief richt zich niet alleen op een uiterst belangrijk thema, maar bereikt studenten ook op een creatieve en effectieve manier”, vond Ottow die vervolgens een beker aan de twee initiatiefnemers overhandigde.

Burgemeester Peter van der Velden spreekt de studenten toe vanaf de leestafel.

Leestafel
Het inhoudelijke deel van de avond werd afgesloten door burgemeester Peter van der Velden. Een jaar geleden was de SVL-bijeenkomst een van zijn eerste openbare optredens en nu vertrekt hij bijna weer. “Iedereen zegt steeds dat ik nog twee weken heb, maar ik voel me prima”, grapt de burgemeester vanaf de leestafel die hij als podium gebruikte. Een traditie bij Njord waar hij zich maar al te graag aan wilde committeren. Van der Velden maakte van de gelegenheid verder gebruik om de studentengemeenschap te bedanken voor hun energie en betrokkenheid bij de stad.

0.0
Een opzienbarend voorval tijdens de borrel van de studentenpartij was toch wel het gegeven dat de biertap stuk was. De avond begon daarom met 0.0 biertjes uit blik. Dat de studenten niet voor een gat te vangen zijn, bleek wel toen ze een vat aanrukten met alternatief tapsysteem. SVL-duoraadslid David den Hartog bleek een meester in het bedienen ervan en dus vloeide het bier al snel alsnog in de glazen. Ongekoeld, dat dan weer wel. En afschuimen ging met een pan.

Advertentie

Leiden Link in Bio Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×