Bezoekers van het museum kijken naar zwarte gaten. (Foto: Fred Ernst, Rijksmuseum Boerhaave)

Zwarte gaten verbeeld door kunst in Rijksmuseum Boerhaave

Hoe kom je dichter bij een zwart gat? In Rijksmuseum Boerhaave loopt momenteel de tentoonstelling ‘Dichter bij het zwarte gat’ die een van de meest raadselachtige verschijnselen van het heelal in beeld brengt. Een verschijnsel dat wetenschappers fascineert, maar ook kunstenaars inspireert. Daaruit ontstaat een wisselwerking.

Te gast bij Cultuur071 is Ad Maas, bijzonder hoogleraar Museale Aspecten van de Natuurwetenschappen en conservator moderne natuurwetenschappen bij Rijksmuseum Boerhaave. De tentoonstelling is door hem samengesteld, dus hij is bij de uitstek degene die kan vertellen over twee lezingen op vrijdag 13 september, over ‘Het verbeelden van zwarte gaten – op het snijvlak van kunst en wetenschap’.

Maas legt uit hoe kunstenaars onderzoekers vooruit hebben geholpen. Zo kreeg Nobelprijswinnaar Roger Penrose greep op fysische oneindigheden doordat hij M.C. Escher en zijn werk leerde kennen. Ook Jean-Pierre Luminet is zo’n kunstenaar – én sterrenkundige. Hij verzorgt de lezingen in samenwerking met wetenschapshistoricus Emilie Skulberg. Ad Maas: “Luminet was de eerste die een zwart gat wist uit te beelden. Als je zijn werk vergelijkt met de fotografische benadering zie je dat hij aardig in de buurt kwam.”

Tot slot: is het voor een gewoon mens te doen, die lezingen, in het Engels? Maas: “Ik ken Luminet niet, maar het schijnt wel een showman te zijn. We hebben ze op het hart gedrukt dat de zaal niet vol zit met natuurkundigen.”

De lezingen zijn op vrijdag 13 september van 14.30 tot 15.30 uur en van 16.00 tot 17.00 uur.

Ad Maas van Rijksmuseum Boerhaave vertelt over zwarte gaten en kunst

Advertentie

Cultuur Leiden Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×