Een sfeerimpressie van de herinrichting rondom Winkelcentrum Hofland. Foto: Gemeente Voorschoten

Samenwerking bewoners en gemeente leidt tot mooi plan Noord-Hofland in Voorschoten

Het lijkt er op dat de herinrichting van het gebied rondom winkelcentrum Hofland in 2025 wordt uitgevoerd. Dat bleek donderdagavond tijdens de raadscommissie Wonen, Ruimte en Groen waar het voorlopig ontwerp werd besproken. Politiek en bewonerscommissie complimenteerden elkaar over de goede samenwerking en het voorlopig ontwerp dat op vrijwel ieders goedkeuring kan rekenen. Daar ging wel een heel traject aan vooraf, en een nieuwe manier van burgerparticipatie.

In 2022 werden de eerste plannen gepresenteerd tijdens een bewonersavond. De emoties liepen hoog op. “Het leek wel een Poolse landdag”, verzucht bewoonster Odette Paauwe-Insinger. “Met kibbelende mensen die het allemaal beter wisten en een paar kaarten aan de muur.” Tocht moest er iets gebeuren. Dat vond iedereen.

Odette nam, samen met Joop Meijer, contact op met wethouder Paul de Bruijn. Ze vonden dat er een bewonerscommissie moest komen met betrokken inwoners. Die zouden dan samen aan het project kunnen werken. En zo geschiedde. “We kregen het vertrouwen van de huurdersvereniging. De eis was wel dat er een positieve instelling moest zijn. Alleen maar kritisch zijn helpt niet. Natuurlijk blijven er altijd wel wensen, maar ik denk dat we samen iets moois hebben neergezet.”

Odette Paauwe-Insinger stelde een bewonerscommissie in voor de herinrichting.

Voorlopig ontwerp
In het voorlopig ontwerp wordt het aantal parkeerplaatsen uitgebreid van 124 naar 185, terwijl de plaatsen zelf ook nog eens breder worden. Daarmee wordt ingespeeld op de nieuwe wijk ‘Het Fortuyn’ en de nog te bouwen wijk ‘Segaar-Arsenaal’. Bij elkaar goed voor ruim 220 woningen. “We zijn heel blij dat de parkeerplaatsen groter worden”, aldus Paauwe-Insinger. “Als bewoners hebben we nu allemaal weleens schade aan onze auto’s.”

Verder wordt de riolering vervangen en komt er een aparte hemelwaterafvoer. Er wordt meer ruimte voor fietsparkeren gerealiseerd en er komt een nieuw milieupark. De wijk wordt klimaatadaptief en veilig ingericht. Zo gaat er een 30 kilometerzone gelden in de straten rondom het winkelcentrum, met uitzondering van de Admiraal de Ruytersingel.

Veiligheid
Er zijn nog wel wat wensen. “We hebben twaalf bomen kunnen redden van de kap en de vijf die wel verdwijnen, worden gecompenseerd. Zo is er voldoende schaduw. Maar we willen meer groen en iets voor kinderen”, zegt Paauwe-Insinger. “Maar er is al met al heel goed naar ons geluisterd. Joop Meijer heeft bijvoorbeeld al jaren geleden een plan voor de bevoorrading van de Jumbo ingediend. De vrachtwagens die de winkel bevoorraden, rijden straks vooruit in plaats van achteruit. Nog steeds over het fietspad, maar dit is al een stuk veiliger. Zelfs de verkeersdeskundige van de gemeente vond dit het beste plan. Natuurlijk wil je het helemaal perfect, maar dat kan niet altijd. Het blijft een kwestie van compromissen sluiten.”

Wethouder Paul de Bruijn in gesprek met correspondent Marjolein Altena.

Budget
Het project gaat iets meer dan twee miljoen euro kosten. Is daar geld voor gezien de aangekondigde bezuinigingen? Volgens wethouder Paul de Bruijn wel. “De gesprekken over bezuinigingen zijn wel gaande, maar dit stond bovenaan mijn lijstje. Er is twaalf jaar over gepraat, hoog tijd om nu alles uit te voeren. Het riool moest sowieso worden vervangen dus dit is een mooi moment om tegelijkertijd groot onderhoud uit te voeren. en dat is hard nodig, want de inrichting is nog uit de jaren zeventig, en auto’s zijn in de afgelopen decennia veel breder geworden en het verkeer intensiever. Er moest echt iets gebeuren.”

Een deel van de parkeerplaatsen komt achter de Jumbo, daar gaat een stukje groen weg. Maar de wethouder kan de bewoners gelijk geruststellen: “Dat gaan we compenseren. Er komt meer groen en natuurlijk wat spelelementen. Dat gaan we samen met de bewoners uitzoeken.”

Nieuwe burgerparticipatie
Ook hij is blij met het initiatief van de bewoners. “Er zat veel wantrouwen vanuit het verleden, zoals bij het project rondom de Jan Evertsenlaan. Dat tij hebben we kunnen keren dankzij deze bewoners en ondernemers die de schouders eronder hebben gezet. De samenwerking met de ambtenaren was prima en dan krijg je een project waar veel mensen het mee eens zijn.”

Als de raad eind september het voorlopig ontwerp goedkeurt, wordt het definitieve ontwerp de komende maanden uitgewerkt in samenwerking met de bewonerscommissie. Naar verwachting wordt het definitieve ontwerp eind van het jaar gepresenteerd.

Advertentie

Maatschappij Politiek Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×