https://www.3oktdoc.nl/

Nieuwe documentaire over 450 jaar 3 oktober in de maak

De documentaire ‘Tis maar eens per jaar’ is een idee van Vince de Jong, Michiel Voogt en Thimaud Driessen die daarmee aan mensen die het niet snappen uit willen leggen wat het vieren 3 oktober inhoudt. En ook waarom het de hele stad op de been brengt.

Waarom nu nog een docu over 3 oktober? Dat is volgens De Jong logisch. “Het is dit jaar namelijk de 450e viering en deze historische mijlpaal kan niet onopgemerkt voorbij gaan. Als Leidse filmmakers voelde het als een plicht om dit waardig in beeld te brengen en vast te leggen wat deze traditie vandaag de dag nog voor de inwoners betekent. Een ode aan onze prachtige stad dus.”

Vince de Jong, Michiel Voogt en Thimaud Driessen zijn de makers van de documentaire ‘Tis maar eens per jaar’.

Sluier
De Jong vertelt bij ons programma Cultuur071 dat de viering voor veel mensen een verzameling is van tradities. “Voor mijzelf is dat in ieder geval hutspot eten bij mijn schoonzus in de 3 oktoberstraat.” De grote vraag is alleen of hij ook dit jaar aan deze traditie toe zal komen  met alle drukte rond het maken van de docu.

Als tipje van de sluier vertelt De Jong dat ze een aantal personages voorbij laten komen met hun versie van de viering. “Bijvoorbeeld hoe een 3 oktoberviering eruit ziet door de ogen van een vrijwilliger, wanneer begint voor hun 3 oktober. Is dat pas op de dag zelf of al veel eerder.”

Crowdfunding
Om de documentaire te realiseren is ook nog geld nodig. Daarvoor loopt een crowdfunding-actie via het platform Voor de kunst. Je kiest daar zelf de donatie die je wil doen en de tegenprestatie die je kan verwachten. Ook heeft het drietal nog extra film- en geluidsmensen nodig tijdens 3 oktober en dan het liefst natuurlijk vanuit de Leidse regio.

Vince de Jong en Michiel Boogt vertellen bij Cultuur-071 over de hun docu ‘Tis maar eens per jaar’ over hoe Leiden de komende 450e viering van 3 oktober gaat vieren.

Cultuur071 is het cultuurprogramma van Sleutelstad. Het wordt wekelijks op zaterdagmorgen tussen 10.00 en 12.00 uur live uitgezonden vanuit de studio aan de Middelstegracht in Leiden en is dan te horen en zien via www.sleutelstad.tv. Het programma is na afloop terug te luisteren via www.sleutelstad.nl/uitzending-gemist.

 

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij Leidens Ontzet 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×