Poffertjes. (Video: Chris de Waard)

Energiepark krijgt veertig poffertjes

Het Energiepark in Leiden gaat de komende jaren flink op de schop. In aanloop van de ontwikkeling wordt nu de openbare ruimte al ingericht. Dat doet gemeente met ruim veertig cirkels, ‘poffertjes’ genoemd. “Normaal richten we de openbare ruimte pas in nadat een nieuwe ontwikkeling klaar is, maar nu doen we het vooraf”, vertelt wethouder Yvonne van Delft.

In het gebied wordt een volledig nieuwe buurt gebouwd, met woningen, appartementen en culturele voorzieningen. Onder meer de gebouwen waar momenteel PLNT en daklozenopvang de Binnenvest huisvesten, gaan tegen de vlakte. Ook de Makerscentrale moet eraan geloven. Die eerste twee komen terug in de nieuwe ontwikkeling. PLNT in het gebouw Nieuwe Energie, de daklozenopvang krijgt plek in de nieuwbouw. Op het Ambachtsplein wordt een Makershuis neergezet, dat in eerste instantie bestaat uit een stapel zeecontainers.

Gashouders
Voordat dat allemaal gebeurt wordt het groen dus al aangelegd. De cirkelvormige ‘poffertjes’ ontlenen hun vorm aan de gashouders die vroeger op het Energiepark te vinden waren. De inrichting ervan is voor initiatiefnemers uit de stad. De inrichting van de eerste twee is vrijdag bekendgemaakt in een bijeenkomst waar, hoe kan het ook anders, poffertjes geserveerd werden.

De eerste ‘poffer’ is voor EST art foundation, die een groot houten kunstwerk laat neerzetten in een veld vol sieruien, ook wel bekend als allium. Stichting Voedzaam Land en de Bomenbond Rijnland hebben ook een poffer geadopteerd. “Wij gaan aansluiten bij de structuur van Leiden”, zegt Joost Mentink van Voedzaam Land. Hiervoor worden paden aangelegd in de vorm van de kruising van de Oude- en Nieuwe Rijn. Er omheen komen onder meer planten in de Leidse kleuren, rood en wit, en bijzondere bomen. Die bomen zijn uitgezocht door Eduard Groen van de Bomenbond. Denk bijvoorbeeld aan een ginkgo of de tulpenboom”, vertelt hij.

De gemeente is nog op zoek voor de invulling van andere poffers. Mensen of groepen die daar een idee voor hebben kunnen zich melden bij de gemeente.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×