100 bruggenloop 2022
(Archieffoto: Rob Sportfotografie)

Wandelen en rennen over honderd bruggen: 'Echt een avonturentocht door de binnenstad'

Wandelaars en hardlopers verzamelen zich komend weekend in de Leidse binnenstad voor de derde editie van de 100Bruggenloop. “We gaan echt over honderd bruggen heen, dus het gaat kriskras door de hele binnenstad’, vertelt organisator Frank van Leeuwen. “Mensen van buiten de stad weten niet wat ze overkomt, zo’n schitterende stad is Leiden.”

Op zaterdag 21 september is de wandeltocht, een dag later op zondagochtend zijn de hardlopers aan de beurt. “De route wordt niet afgezet, al staan er wel verkeersregelaars op drukke kruispunten. De lopers moeten zelf goed uitkijken. Maar zondagochtend kan je een kanon afschieten in Leiden, dus we verwachten geen moeilijkheden.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Frank van Leeuwen.

Het is dit jaar alweer de derde editie. “In 2021 hebben we een soort try-out georganiseerd en vanaf 2022 zijn we echt begonnen”, herinnert Van Leeuwen zich. “En tot nu toe doen er elk jaar meer mensen mee, dus wat mij betreft blijft dit gewoon een jaarlijks evenement.”

Genieten
De honderd bruggen zorgen voor een pittige tocht door de verder zo vlakke stad. “Er zitten ongeveer 140 hoogtemeters in. Sommige van de nieuwere bruggen hebben traptreden en op het eind gaan we ook nog de Visbrug over, die is heel steil.” Alles bij elkaar is het 19,5 kilometer. “Dat is net anderhalve kilometer korter dan een halve marathon, maar door de hoogtemeters is het minstens zo zwaar.”

Voor wie dat te ver is, zijn er ook routes van twaalf en van acht kilometer. “Dan doe je respectievelijk zo’n zestig en ongeveer veertig bruggen.” Die kortere routes zijn ieder jaar anders. “Dan loop je dus steeds een nieuw stuk, dat je nog niet hebt gehad. Alleen de Hortus zit er altijd in. Want op zondagochtend door de Hortus rennen, dat is voor iedereen genieten natuurlijk.”

Medailles
Van Leeuwen heeft er heel veel zin in. “Ik organiseer verschillende evenementen, maar dit is wel één van de allerleukste. Het is echt een avonturentocht door de binnenstad. Iedereen vindt het altijd prachtig, en daar word ik zelf ook weer vrolijk van.”

Inschrijven kan via de website 100bruggenloop.nl. “Er kunnen zoveel mensen meedoen als we medailles hebben. En als er nog over zijn, kan je je ook nog zondagochtend aanmelden, dan kost het iets meer.” Tarieven lopen uiteen van 15,74 euro voor de wandeltocht op zaterdag tot 22,74 euro voor de 19,5 kilometer op zondag.

Advertentie

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×