Robert van Hees wil mensen fietsplezier teruggeven met zijn vierwielfiets. (Foto's: Gerry van Bakel)

Gezonde leefstijl voor iedereen toegankelijk maken

Groente eten, elke dag bewegen, genoeg slapen en niet stressen. De bekende ingrediënten van een gezonde leefstijl. Maar hoe je dat in het dagelijks leven? Zorgprofessionals van het Gezondheidscentrum aan de Oosterkerkstraat riepen collega’s en andere initiatiefnemers van goede ideeën op dat terrein bij elkaar. Voor inspiratie en bestuiving.

De gemiddelde leeftijd in Nederland stijgt en daarmee ook de zorgkosten. Daarom wordt gezonder ouder worden belangrijk. Want het aantal helpende handen wordt kleiner. ‘Zelf doen’, zeggen veel tweejarigen. En dat motto moeten ook ouderen zo lang mogelijk ter harte nemen. Op donderdag 19 september deelden verschillende sprekers in het Gezondheidscentrum hun inzichten. Of gaven meteen een praktische oefening. Zo wil thuiszorgorganisatie Groenoord Zorgt mensen helpen hoe ze meer zelf kunnen blijven doen in het huishouden.

Vitality clubs die laagdrempelig en voor weinig geld een sportuurtje aanbieden, komen op verschillende plekken in Leiden wekelijks bij elkaar. Vertegenwoordiger Petra van der Zeeuw geeft een demonstratie. “Ik ben 74 jaar en nog heel fit, omdat ik elke dag sport.”

Meditatie
Lifecoach Jasper Mulder wil niet zozeer mensen ouder laten worden, maar wel gelukkiger laten leven. En mindful mediteren kan je daarbij helpen. Mulder verleidt de aanwezigen tot een eenvoudige drie-minuten meditatie die je overal en op elk moment toe kunt passen. “Als je dit onder de knie hebt, kun je je eigen gedrag op elk vlak veranderen. En dus kiezen voor een gezondere leefstijl.”

Onbetaalbaar
Een andere spreker was Robert van Hees, eigenaar van 4Wielfiets. Een Leidse bedrijf dat al twintig jaar aan de weg timmert met een fiets met vier wielen. “Hij rijdt net als een gewone stadsfiets. Maar dankzij de vier wielen is hij heel stabiel. Uiteindelijk kun je alles omver krijgen, maar vallen met een vierwielfiets kan nauwelijks. Wij geven mensen fietsplezier terug.”

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Robert van Hees, eigenaar van 4Wielfiets, over de fiets met vier wielen.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×