Leidse Kunstroute 2024: Masoud schildert met hout

Haagweg 4 barst tijdens de Leidse Kunstroute bijna uit zijn voegen. Het weekend dat makers in Leiden de deuren van hun ateliers open zetten, geeft andere Leidenaars de kans een kakofonie aan kunst tot zich te nemen. Verf, papier, hout, klei, ballonnen, pennen. Alles is bruikbaar om te maken.

Masoud Besharaty staat niet in de folder van Haagweg 4, maar ook zijn werkplaats in de kelder van de voormalige Ambachtschool is open voor publiek. Een groot tableau eist de aandacht op. Een schilderij van hout. Of een mozaïek kun je zeggen. In twaalf jaar met eindeloos geduld door Masoud in elkaar gezet. Wat het voorstelt, mag je zelf bedenken. Tijdens het maken, hield hij zijn hoofd ook leeg. Masoud concentreerde zich op het zagen.

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met kunstenaar Masoud Besharaty in Haagweg 4 tijdens de Leidse Kunstroute.

Het werk is gemaakt van allerlei restanten hout. Allemaal tussen de 2 en 4 millimeter dik. Met de hand gezaagd met een figuurzaagje. “Elk hout is verschillend, je moet het leren kennen”, zegt Masoud. “Soms moet je hard drukken, soms helemaal niet en de zaag zelf zijn weg laten vinden.”

Twaalf jaar heeft hij er aan gewerkt. “Er is veel gebeurd tussendoor. Maar hier in mijn werkplaats werk ik er aan. Daarna ga ik naar huis, naar mijn kinderen en kleinkinderen. De volgende dag kom ik terug en kijk ik wat er is. Zo groeit het werk langzaam.” Er is geen plan, geen tekening of ontwerp. Elk gezaagd stukje hout vindt als het ware vanzelf een plek in het geheel.

Bubbelijsballonbloem
Een paar deuren verder kun je Bubbel Huppen met Wim Kuin, Monique van der Gaag en Monaf Alkhateeb.  Op een tafel liggen ingepakte boeken, op het pakpapier staat een QR-code die toegang geeft tot een podcast en je wordt uitgenodigd te reageren op het boek dat je hebt gekregen. Van der Gaag laat kidneren een ballon kiezen, waar ze vervolgens een bloem in kunnen stoppen. Thuis kunnen ze er dan een bubbelijsballonbloem van maken.

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Monaf Alkhateeb en Monique van der Gaag.

In de gang voor het atelier van Kuin speelt theatergroep SMIT een voorproefje uit de nieuwe voorstelling over botsende culturen. Regisseur Sylvia Bos vertelt dat het proces nog in volle gang is. “Dit is de ‘making of’, wij maken theater met ervaringsdeskundigen. Zij komen naar ons toe met een idee, iets dat ze bespreekbaar willen maken. Voor ons is een voorstelling altijd een aanleiding om met elkaar in gesprek te komen. Verbinding te zoeken.” Binnenkort te boeken via de website van theaterwerkplaats SMIT, Sociaal Maatschappelijk Improvisatie Theater.

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Sylvia Bos van theaterwerkplaats SMIT.

  • Lampen van Lijfjelicht
    Lampen van Lijfjelicht
  • Monique van der Gaag
    Monique van der Gaag
  • Monaf Alkhateeb
    Monaf Alkhateeb
  • Keramiek van Laura Karsters
    Keramiek van Laura Karsters
  • Theatergroep SMIT
    Theatergroep SMIT
  • Houtmozaiek van Masoud
    Houtmozaiek van Masoud
  • pentekeningen van Roos Tulen
    pentekeningen van Roos Tulen
Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×