(Foto: Chris de Waard)

Leidse Ginkgo neemt ruime koppositie in Boom van het Jaar-verkiezingen

De stokoude Ginkgo biloba in de Hortus botanicus staat al enige tijd in het middelpunt van de belangstelling bij bomenliefhebbers in Zuid-Holland. De boom met Japanse wortels is namelijk twee weken geleden door een vakjury genomineerd als Boom van Zuid-Holland. De boom werd ingezonden door de 17-jarige Teun Honsbeek uit Leiden.

Door deze nominatie maakt de Ginkgo nu kans om tot Boom van het Jaar gekozen te worden. En dat lijkt niet ongegrond: de boom staat op dit ogenblik fier aan kop van de verkiezing met 2.974 stemmen. Op de tweede plaats staat de duizend jaar oude Wayaká-boom uit Bonaire. Deze boom heeft op het moment van schrijven 1.565 stemmen. Hoewel de Ginkgo momenteel dus een ruime voorsprong geniet, is de eindstreep nog niet in zicht. Er kan op de website van De Boom van het Jaar nog gestemd worden tot 12.00 op 17 oktober.

2023
De uiteindelijke winnaar van de verkiezingen in 2023, de Marialinde uit Oisterwijk, haalde 7.076 stemmen. Op nummer twee eindigde vorig jaar de ‘Rode Beuk van de Baroniestad’ in IJsselstein. Deze boom haalde toen 4.906 stemmen. Ondanks dat de Ginkgo nog niet tot dergelijke hoogtes reikt, doet de boom het stukken beter dan de Zuid-Hollandse nominatie van vorig jaar. Toen eindigde ‘De Poortwachter van het Verleden’ uit Numansdorp op een teleurstellende 10e plaats met slechts 221 stemmen.

Verhaal
Hoewel een verkiezing natuurlijk altijd leuk is, wil de organisatie met de wedstrijd vooral graag het belang van bomen benadrukken. Met name het vermogen van bomen tot het vertellen van een gedeelde geschiedenis staat voor hun centraal. Daarom wint volgens hen ook niet per se de “oudste, de dikste of de mooiste boom”, maar de boom met het beste verhaal.

Een goed verhaal heeft de Ginkgo zeker. Ginkgo biloba campagnemanager Ton Cornelisse schrijft aan ons dat het geslacht van deze boom ruim 250 miljoen jaar oud is. Daarmee hebben de voorouders van onze Ginkgo zelfs tegelijkertijd met dinosaurussen geleefd. De Ginkgo in Leiden, momenteel 250 jaar oud, heeft daarnaast nog een bijzondere eigenschap: het is een transboom. Dit komt doordat er in 1935 een vrouwelijke twijg op de mannelijke stam geënt is. Als gevolg van deze operatie groeien er in de herfst nu ook typische ronde zaden aan de Ginkgo.

Stem
Als laatste wil Ton Cornelisse iedereen oproepen om te stemmen: “Met een streefdoel van 50.000 stemmen willen wij de wedstrijd winnen, de andere bomen verslaan en uiteindelijk deelnemen aan de Europese verkiezingen. Wij kunnen dit echter niet alleen, wij hebben u nodig, uw stem. Steun Zuid-Holland, Hortus Botanicus Leiden en help ons naar de eerste plaats! Stemmen is gratis en kost nog geen minuut, oftewel, waar wacht je nog op?”

Ga naar www.deboomvanhetjaar.nl/stem-op-uw-boom en stem op de Ginkgo biloba.

De typische ronde zaden (Foto: Chris de Waard)

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Ginkgo


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×