Oegstgeest ligt recht boven de aanvliegroute van de Kaagbaan van Schiphol. (Foto: Reinout van Gulick)

Oegstgeest pleit voor beter meten vliegtuigherrie

De geluidsoverlast van overvliegende vliegtuigen is veel inwoners in Oegstgeest al jarenlang een doorn in het oog. De Oegstgeester politiek pleit nu voor een nieuw stelsel waarbij geluid op meer punten gemeten wordt. Niet elke twee kilometer, maar elke 250 tot 500 meter moet er een zogenaamd rekenpunt komen, als het aan de volledige raad ligt. “Want nu vliegen de vliegtuigen netjes tussen die punten door”, zegt Arne-Jan Vos (D66).

Naast het verlagen van de afstand tussen de rekenpunten zou ook de norm voor wat als overlast gerekend wordt, verlaagd moeten worden. “Want die vliegtuigen maken een enorm lawaai. Bij Schiphol zeggen ze dat we nergens last van hebben, maar elke inwoner in Oegstgeest kan vertellen dat dat onzin is”, aldus Vos.

Arne-Jan Vos over de motie van zijn partij die oproept wat te veranderen aan de normen.

Merenwijk
Vooral vliegtuigen richting de Kaagbaan zijn inwoners van Oegstgeest en de Leidse Merenwijk helemaal zat. Klachten daarover worden al jarenlang niet serieus genomen, aldus Vos. “Je kan een formuliertje invullen bij Schiphol”, aldus het raadslid. “En dan krijg je te horen: dank u wel voor uw klacht, volgens onze berekening heeft u nergens last van, fijne dag verder.”

Wij willen dat een inwoner een keer echt gehoord wordt als hij te klagen heeft.” Dat klachten niet serieus genomen worden, vond ook de rechter, die eerder dit jaar oordeelde dat de staat omwonenden onvoldoende beschermd heeft tegen vliegtuigoverlast. Hierbij zouden burgers geschonden zijn in hun rechtsbescherming. De staat moet nu bestaande regels beter handhaven en voor individuele rechtsbescherming zorgen.

Voorstellen
De voorstellen waar de raad van Oegstgeest toe oproept zouden opgenomen moeten worden in een nieuw luchthavenverkeerbesluit, dat de regels voor Schiphol reguleert. Daarvoor is de landelijke politiek aan zet. “Maar zowel de minister, het ministerie en de parlementariërs luisteren natuurlijk naar de gemeentes. Dus wij proberen een signaal te geven van jongens, wakker worden, het moet scherper”, aldus Vos.

 

 

 

 

Advertentie

Maatschappij Oegstgeest Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×