Tom Stapper en Rianne van der Reek zeggen donderdag 3 oktober ja op het Leidse stadhuis. (Video: Reanne van Kleef, foto's: Gerry van Bakel)

Trouwen op 3 oktober: 'Die chaos past wel bij ons'

Op de ‘nationale feestdag’ 3 oktober ja zeggen tegen de liefde van je leven. Tom Stapper en Rianne van der Reek zeiden daar meteen volmondig ja tegen. “Het zal wel een heel chaotische dag worden”, zegt het aankomend bruidspaar eensgezind. “Maar dat past wel bij ons.”

Omdat Leiden dit jaar viert dat het 450 jaar geleden werd ontzet door de Watergeuzen, bedacht de 3 October Vereeniging dat het leuk zou zijn als twee stellen op 3 oktober met elkaar mochten trouwen in het Leidse stadhuis. Dat normaal gesproken gesloten blijft op deze dag. Tom Stapper en Rianne van der Reek behoren tot de gelukkigen.

Verrassing
Een week voor de bruiloft komen Stapper en Van der Reek samen naar bruidswinkel Bruidshoek voor een laatste pasmoment van hun pak en jurk. Dat vergt nog wat organisatie, want het tweetal wil elkaars outfit vooraf niet zien. “Er is al zoveel tot in detail georganiseerd, het is leuk dat er ook nog een verrassing is”, zegt Stapper. “Het enige dat we hebben gezien zijn onze schoenen”, zegt Van der Reek.

Bruid en bruidegom kennen elkaar al praktisch hun hele leven en samen 3 oktober vieren zit in hun beide families. “Familie en vrienden vinden het ook heel erg leuk dat we op 3 oktober gaan trouwen”, zegt Van der Reek. “Zo’n chaotische dag past echt bij jullie, zei iedereen. Ze vroegen wel even of het besloten zou zijn. Vervolgens ging iedereen een pak of een jurk kopen.”

Haring
“Ons zoontje hebben we Dreaxx genoemd”, zegt Stapper. “Als je Drea leest als ‘drie’ en x als tien, heb je 3 oktober. Dat hebben we ook aan de 3 October Vereeniging geschreven.” Het enige waar de opa van Stapper nog voor vreesde, was zijn haring en wittebrood. “Hij zei dat moet ik ophalen, net als jij gaat trouwen. Maar de 3 October Vereeniging gaat dat allemaal regelen.”

Koning
Het wordt een drukke en lange dag. De bruid staat om 4 uur in de ochtend op om op tijd klaar te zijn met kapsel en make-up. De bruidegom mag drie kwartier langer blijven liggen. Ze gaan eerst naar de Waag, waar ze elkaar tussen de haring en wittebrood voor het eerst zullen zien in vol ornaat. Daarna het echte huwelijk op het stadhuis, een ontmoeting met koning Willem-Alexander, daarna plaatsnemen in een rood-witte koets. “En we willen ook nog naar de kermis en het vuurwerk.”

 

Advertentie

Leiden Link in Bio Maatschappij Leidens Ontzet 2024


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×