Bij Expeditie Singelpark gaan bewoners en allerlei spinnen- en insectenexperts op zoek naar de kleinste beestjes in het Singelpark. (Foto's: Gerry van Bakel)

Expeditie Singelpark: 'Spinnen vind ik allemaal wel leuk'

Olivia is een van de deelnemers aan Expeditie Singelpark. “Ik heb die dikke kruisspin ontdekt, toen dacht ik toch even iew”, zegt Olivia terwijl ze achter een microscoop staat. “Ik vind het leuk om al die beestjes te zien in de natuur, ook die spinnen.”

Expeditie Singelpark wil graag laten zien wat er allemaal aan leven zit in de bomen en struiken van het Singelpark. Professor Menno Schilthuisen, evolutiebioloog bij biodiversiteitscentrum Naturalis, onderzoekt samen met inwoners van Leiden de biodiversiteit van het Singelpark. Afgelopen weekend streken ze neer in het Huigpark en het Ankerpark.

Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel over Expeditie Singelpark in het Huigpark.

“Het Huigpark is best wel aangeharkt, met nette bloemenperkjes, dus daar verwacht je niet heel veel”, zegt Schilthuisen. “Maar we hebben een aantal experts gevraagd mee te komen zoeken en uitleg te geven bij wat er gevonden wordt en zij hebben allemaal hun eigen methodes om hun beestjes te vinden.”

Vijfduizend
Bij biodiversiteit denken mensen vaak aan vogels, zoogdieren en bijen en vlinders, maar juist de allerkleinste beestjes zijn het belangrijkste. “Van die hele kleine vliegjes bestaan bijvoorbeeld wel vijfduizend soorten”, legt Schilthuisen uit, “wie weet is een kwart wel te vinden in Leiden?”

Het gaat de onderzoekers en experts niet zozeer om heel bijzondere of nieuwe soorten te vinden, tijdens deze Expeditie Singelpark. “Ik doe al heel lang onderzoek naar wantsen in Leiden”, zegt bioloog Hans van Bostelen, “het meeste wat ik op zo’n dag vind, heb ik al eens eerder hier gezien. Soms twijfel ik wel tussen twee types. Dan ga je kijken in boeken, plaatsjes vergelijken. Ook is het belangrijk om te weten op welke plant of boom de wants zat. Dat vertelt je meestal met welke soort je te maken hebt.”

Acht poten
Ook spinnenman Steven IJland zegt het altijd leuk te vinden als hij iets bijzonders tegenkomt, maar hij werkt vooral mee om kinderen en volwassenen meer te leren over insecten en spinachtigen. Wat maakt een spin een spin? “Hij heeft acht poten en zijn lijf bestaat uit twee delen”, zegt IJland, “hij maakt een web en het mannetje vangt zijn zaad eerst in een klein webje op, zuigt dat op en gaat dan op zoek naar een vrouwtje om te bevruchtigen. Dat doet geen enkel ander dier.”

Olivia vindt het allemaal even leuk. Ook de dikke hooiwagens die IJland heeft gevangen. Ook een dier met acht poten, maar toch geen spin. “Dat denken mensen vaak, maar hooiwagens hebben maar twee ogen”, zegt Eiland. “En ze maken ook geen web. Dat vind ik het leukst, mensen het verschil uitleggen tussen hooiwagens en spinnen.”

Dansmuglarve
De kleinste beestjes vinden mensen vaak eng als ze die in huis tegen komen en buiten worden ze meestal over het hoofd gezien. Maar voor wie een keer meegaat op expeditie in het Singelpark, gaat een hele nieuwe wereld open. Van slakjes met haar, een dansmuglarve die een regendansje lijkt te doen en heel veel spinnensoorten. En al die soms miniscule kevertjes, vliegjes, larven, spinnen, wespen en nog veel veel meer, vormen de basis van de biodiversiteit.

Kijk op website van Taxon Foundation voor meer expeditiedagen in het Singelpark.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Onderwijs


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×