Burgemeester Struik over vluchtelingenopvang, cybercriminaliteit en makkelijke taal

In onze serie gesprekken met burgemeesters uit Leiden en de regio sprak Chris de Waard dit keer met de Leiderdorpse burgermeester Tjarda Struik. Naast een aantal inhoudelijke onderwerpen hadden ze het onvermijdelijk ook over de viering van 3 October. Struik kwam in november 2023 naar Leiderdorp en dus wordt dit haar eerste viering.

Tjarda Struik vertelt in het gesprek verder over de zoektocht van het Leiderdorpse college naar een min of meer permanente plek om vluchtelingen op te vangen. Vanaf volgend jaar is de taakstelling die de gemeente heeft in het kader van de Spreidingswet 173 personen. Momenteel vangt Leiderdorp er al honderd op in de Power City Church en daar komen er nu tijdelijk al 73 bij. De toekomsten opvanglocatie moet minimaal vijf jaar beschikbaar zijn en dit najaar wil de gemeente een besluit nemen over die plek.

Een ander onderwerp waarvan Struik het belangrijk vindt om er blijvend aandacht aan te besteden is cybercriminaliteit. Zaken als bankpasfraude hebben immers een grote invloed op mensen wie dat overkomt en het gaat ook regelmatig om flinke bedragen die de vaak oudere slachtoffers kwijtraken aan dit soort oplichters.

Het gebruik van voor iedereen makkelijk leesbare taal is ook zo’n punt waar de gemeente aan blijft werken. Vaktaal sluipt er al snel in bij gemeentelijke brieven die daardoor niet voor alle inwoners even begrijpelijk zijn. Een eerste concrete stap heeft de gemeente recent gemaakt met een een samenvatting in ‘gewone mensentaal’ bij raadsvoorstellen. Ook bij filmpjes die Tjarda Struik zelf maakt probeert ze dat toe te passen. “Je moet je dan beperken tot de kern van de kern van de kern.”

Burgemeester Tjarda Struik viert haar eerste 3 oktober. Joke van der Poel kwam haar bij het Minikoraal een echte Joke-trui brengen. (Foto: Chris de Waard)

Advertentie

Leiderdorp Maatschappij Gesprek met de burgemeester


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×