Ontwerper Karin van Iterson overhandigt de twee ingrediënten van baksteen, Leidse Oude Rijn klei en Leids water, aan Van der Velden, wethouder North en gedeputeerde Zevenbergen. (Foto: PR)

Startsein werk N206 Europaweg en kunst in nieuwe Lammebrug

Bij de Lammebrug in Leiden werd woensdagmiddag stilgestaan bij de start van de werkzaamheden aan de N206 Europaweg. Provinciebestuurder Frederik Zevenbergen van verkeer  overhandigde daar samen met de Leidse verkeerswethouder Ashley North een enorme sleutel van het projectgebied aan aannemer Boskalis Nederland.

Tijdens de bijeenkomst werd ook bekendgemaakt dat er een kunstwerk komt in de nieuwe Lammebrug. Dat wordt een verwijzing naar Schans Lammen, want vlak naast de brug ligt de plek waar volgens de legende de hutspot werd gevonden en het ontzet van Leiden tijdens de Tachtigjarige Oorlog begon.

“De nieuwe N434 met de Corbulotunnel en de verdubbelde Tjalmaweg in Katwijk hebben de regio Leiden al veel beter bereikbaar gemaakt. Nu is het laatste deel van de RijnlandRoute aan de beurt”, zegt gedeputeerde verkeer en vervoer Frederik Zevenbergen van de provincie Zuid-Holland over de start van de werkzaamheden aan de N206 Europaweg. “Met deze handeling starten nu echt de werkzaamheden aan de N206 Europaweg. Hiermee halen we dit deel van de provincie verder van slot.”

Wethouder Ashley North van de gemeente Leiden (Klimaat, Mobiliteit en Financiën) noemt de N206 Europaweg met het Lammenschansplein een belangrijke toegang voor Leiden. “Dit deel van de RijnlandRoute is onderdeel van de Leidse Ring, een rondweg rondom de stad. Dankzij de Leidse Ring rijdt autoverkeer beter om de stad heen, zodat in de stad en de wijken de verkeersveiligheid kan verbeteren en er meer ruimte komt voor fietsers en voetgangers.” Volgens North is ‘het eerlijke verhaal’ ook dat de werkzaamheden in eerste instantie effect hebben op het landschap. “Daarom ben ik trots op de ambitieuze manier waarop in het project de groencompensatie en versterking van de lokale biodiversiteit plaatsvindt.”

De sleutel van het projectgebied is symbolisch overhandigd aan aannemer Boskalis.

Directeur Johan van der Hoek van Boskalis Nederland realiseert zich dat de klus waaraan het bedrijf gaat beginnen een complexe is. “Maar we hebben mooie oplossingen gevonden, waardoor met tijdelijke maatregelen de omgeving minimale hinder zal ervaren van onze werkzaamheden.”

Schans Lammen
In de vroege ochtend van 3 oktober 1574 werd bij het verdedigingswerk Schans Lammen duidelijk dat de Spaanse troepen waren vertrokken. Volgens overleveringen werd op die plek de ketel met hutspot gevonden. Bij onderzoek voor de N206 Europaweg, zijn proefsleuven gegraven en bij verder archeologisch onderzoek is gebleken dat Schans Lammen zich daadwerkelijk naast de huidige Lammebrug bevond.

Kunstwerk
Er komt een nieuwe, hogere Lammebrug met in de muur een kunstwerk als markering naar de locatie van Schans Lammen. Met het kunstwerk wordt deze bijzondere locatie in de geschiedenis van Leiden voor iedereen zichtbaar. Voorzitter Jurgen van der Velden van de Jubileum Commissie ‘450 jaar 3 October’ van de 3 October Vereeniging is blij dat de provincie en gemeente aandacht hebben voor deze belangrijke plek in de geschiedenis van Leiden. “De 3 October Vereeniging organiseert al sinds 1886 het Leidens Ontzet. Dit jaar is extra speciaal omdat het nu 450 jaar geleden is dat de Spanjaarden in 1574 op de vlucht sloegen voor de naderende Geuzen. Met de komst van het kunstwerk is er een nieuwe plek die bijdraagt aan het levend houden van dit belangrijke moment in de geschiedenis van Leiden.”

Onstuimig water
Voor het ontwerp van het kunstwerk heeft ontwerper Karin van Iterson zich laten inspireren door de stijging van het water van 2 op 3 oktober in 1574. Na het doorsteken van de dijken bij Rotterdam en Capelle aan de IJssel, moesten de Geuzen ruim een maand wachten om  Leiden per vloot te kunnen bereiken. Door het draaien van de wind  in de nacht van 2 op 3 oktober steeg het water plotseling. Deze natuurkracht leidde ertoe dat de Spanjaarden op de vlucht sloegen en de Geuzen de volgende ochtend de Leidenaren konden verblijden met haring en wittebrood.

Van Iterson gaat het precieze ontwerp binnenkort, in samenwerking met een architect van het project, verder uitwerken. Het kunstwerk komt op een bakstenen muur en om baksteen te maken zijn in ieder geval de ingrediënten water en klei nodig. Aangezien we ons momenteel in de conceptfase van het kunstwerk bevinden, waarin alle ingrediënten voor het kunstwerk duidelijk zijn, overhandigt Van Iterson nu deze twee ingrediënten als symbool voor de bekendmaking van het kunstwerk dat in de nieuwe Lammebrug komt die volgens planning medio 2027 af is.

Advertentie

Leiden Regio Leidens Ontzet 2024 RijnlandRoute


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×