(Foto's: Chris de Waard)

Koning bezoekt Leiden: '30 jaar geleden zat de stad ook al op slot op 3 oktober'

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander bracht ter ere van het 450-jarige jubileum van Leidens Ontzet een bezoek aan de stad die hij zo goed kent. Als prins studeerde hij immers enkele jaren in Leiden.

Rond het middaguur kwam Willem-Alexander aan bij Molen de Put waar hij werd ontvangen door het bestuur van de 3 October Vereeniging en burgemeester Peter Heijkoop. Van voorzitter Rik Kamps van de 3 October Vereeniging kreeg hij een echte 3 oktobersjaal overhandigd. Vervolgens vertrok gezelschap per sloep naar Museum de Lakenhal.

In de Lakenhal bezocht de Koning de tentoonstelling over 450 jaar optochtentraditie, waarna hij het kunstwerk ‘Een nieuwe poort’ van Casper Faassen symbolisch onthulde. Dat werk is geïnspireerd op het drieluik het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden en werd naast het origineel onthuld via een livestream. Faassen en de Koning openden allebei een luikje, waarop een webcambeeld van het kunstwerk in beeld kwam. Dat is onlangs geplaatst in het water van de Rijnsburgersingel en er stroomt water doorheen uit Leiden en de omliggende plaatsen.

Kunstenaar Casper Faassen over de onthulling van De Nieuwe Poort door Koning Willem-Alexander.

Joketrui
Voordat de Koning afscheid nam, kreeg hij uit handen van Joke van der Poel zijn eigen ‘Joketrui’ die hij in dank aanvaardde. Vervolgens ging hij op de foto met niet alleen Joke, maar ook met haar broer Toon van der Poel die een speciale Joketrui heeft. Op de achterkant heeft Joke namelijk een geel bord verwerkt met daarop de mededeling dat Leiden rond 3 oktober is afgesloten. “Dan is er niet veel veranderd”, constateerde de Koning. “Dat was dertig jaar geleden ook al zo.” En zo is het. En, zo blijft het.

Optocht
Daarna ging hij nog op de foto met de bruidsparen die vandaag speciaal op 3 oktober in het huwelijk traden en toen zat het bezoek er alweer op. De Koning vertrok en burgemeester Heijkoop en 3 oktober-voorzitter Rik Kamps haastten zich naar het begin van de optocht. De stoet begon daardoor iets later dan 13.00 uur.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×