Drie oktober, drie oktober wat een dag, zingen honderden Leidenaars op het Stadhuisplein. Op 3 oktober zelf wordt de Leidse feestdag afgetrapt met het Reveille. In het donker lopen mensen, veelal in het rood-wit gekleed naar het stadhuis.
Na een openingswoord van Rik Kamps, voorzitter van de 3 October Vereeniging, klinkt eerst het Wilhelmus. Daarna worden de typische liedjes van Leidens Ontzet gezongen. Over de geuzenvloot, haring en wittebrood en de moed van de Leidenaren in 1574. “Ik zing al mee met het Reveille sinds 1981”, vertelt een vrouw die met drie kleinkinderen op het Stadhuisplein staat. “Onze ouders waren gisteravond nog laat de stad in om het optreden van Armin van Buren mee te maken”, vult een van die kleinkinderen aan, “dus die zijn nu niet hier.”
Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel bij het Reveille.
Na een goed kwartier is de dagopening klaar en duikt een deel van de vroege zangers een koffietentje in voor ontbijt en gaan anderen naar de Waag om daar hun ontbijt op te halen: haring en wittebrood. De rij is aanzienlijk, maar het loopt ook lekker door. En de sfeer is opperbest. “We halen elk jaar haring en wittebrood”, zegt een man die met zijn vrouw in de rij staat, een emmertje in de hand. “Ik doe dit voor de eerste keer”, zegt een vrouw verderop in de rij, “ik woon al jaren in Leiden, maar eerder kwam het er niet van. Misschien wel een beetje omdat het nu 450 jaar Leidens Ontzet is.”
Een reportage bij de Waag van verslaggeefster Gerry van Bakel over ontbijten met haring en wittebrood en het wachten van de bruid.
Om 8.00 uur staan er ook weer een heleboel mensen klaar in het Van der Werfpark om daar de Koraal onder leiding van dirigent Wim de Ru te zingen. De Ru vond het zingen heel erg goed gaan, ook de twee nieuwe liederen. “Het lied Pieter van der Werff ging al heel goed en die andere ook. Voor een eerste keer niet slecht.” De Ru werd ook uiteroepen tot ‘held’ door burgemeester Heijkoop en daar was De Ru erg mee vereerd. “Ik ben een geboren en getogen Leidenaar. Dus dat is wel eervol, al voel ik me geen held.”
Bij de Waag gaat het haring en wittebrood uitdelen dan nog gestaag door. Sommige mensen doen dat al heel lang. Zoals Oscar Langezaal en Renée Persijn. Samen goed voor 75 jaar ervaring. Zij kregen de gouden en bronzen haring uitgereikt.
Verslaggeefster Reanne van Kleef in gesprek met Charles Schulpen over het uitdelen van haring en wittebrood.
Verslaggeefster Reanne van Kleef in gesprek met Oscar Langezaal over de gouden haring.
Verslaggeefster Reanne van Kleef in gesprek met Renée Persijn over de bronzen haring.
Verslaggeefster Reanne van Kleef in gesprek met burgemeester Peter Heijkoop die hard had geoefend op alle liedjes en vooral het Leids volkslied al uit zijn hoofd kende. “Volgend jaar hoop ik alles mee te kunnen zingen zonder boekje.”
Foto’s van de ochtend van 3 oktober van Reanne van Kleef, Chris de Waard.
Foto’s uitreiking haring en wittebrood bij de Waag van Emile van Aelst.
Leiden Maatschappij Leidens Ontzet 2024
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907