(Afbeelding: PR)

Aandacht voor wooncrisis op Wereld Dakloze Mensen Dag

Op Wereld Dakloze Mensen Dag zetten meer dan tachtig maatschappelijke organisaties door heel Nederland de actie ‘Huiskamers zonder dak’ op touw. Ook in Leiden wordt op donderdag 10 oktober zo’n huiskamer zonder dak georganiseerd om aandacht te vragen voor de wooncrisis en het belang van betaalbare huisvesting.

De Nederlandse overheid heeft beloofd om dakloosheid tegen 2030 volledig uit te bannen. Daartoe is door ons land de Europese Lissabon verklaring ondertekend. “Het Nationaal Actieplan Dakloosheid bestaat nu twee jaar, maar het aantal dakloze mensen blijft stijgen,” zegt Nathalie van Schagen van de organisatie ‘Dakloosheid Voorbij!’. “Jongeren, gezinnen, werkenden – steeds meer mensen leven zonder zekerheid over hun woonplek.” Die woononzekerheid zorgt voor meer armoede, slechtere gezondheid en beperkt bovendien de toekomstperspectieven.

Wooncrisis
Op het Stadhuisplein in Leiden organiseert een aantal lokale organisaties gezamenlijk een huiskamer zonder dak. Dit is een open ontmoetingsplek waar bezoekers kunnen meepraten over de wooncrisis en hun boodschap over woononzekerheid kunnen achterlaten. Die boodschappen worden gebundeld om een krachtig signaal af te geven richting de politiek en het publiek. Er zullen ook mensen aanwezig zijn, die uit eigen ervaring kunnen vertellen hoe het is om dakloos te zijn. Daarnaast worden de recente cijfers van dakloosheid in Holland Rijnland, de zogenoemde ETHOS-telling, gepresenteerd.

#HetBegintMetEenDak
Met de ‘huiskamer zonder dak‘ willen de initiatiefnemers laten zien wat er gebeurt als mensen geen dak boven hun hoofd hebben. Van Schagen: “Heb jij wel eens geprobeerd uit de schulden te komen zonder dak? Een dak is de basis van een veilig bestaan, maar veel mensen in Leiden hebben die zekerheid niet. Daarom laten we zien waarom woonzekerheid een mensenrecht is.”

In Leiden slaan Lumen, de Bakkerij / COOL, Cardea / Next Chapter en het Straatpastoraat de handen ineen om mee te doen aan de landelijke actie. Deze lokale partijen maken zich grote zorgen om de groeiende dakloosheid, komen op voor de belangen van dakloze mensen en bieden elk op hun eigen manier ondersteuning. Op het Stadhuisplein zijn donderdag de hele dag ook mensen met ervaringskennis aanwezig.

Advertentie

Leiden Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×