(Foto: Chris de Waard)

Wassenaar presenteert sluitende begroting; wel financieel zwaar weer op komst

Het gemeentebestuur van Wassenaar heeft de Begroting 2025 gepresenteerd. De beschikbare bijna negentig miljoen euro wordt daarin het aankomende jaar verdeeld over voorzieningen als veiligheid, zorg, onderwijs, sport, infrastructuur en het beheer van de openbare ruimte en groen.

“Ondanks de onzekere en uitdagende financiële vooruitzichten, blijft de begroting voor 2025 sluitend”, meldt wethouder Van Doeveren van financiën. “En ook in de toekomst zijn we als gemeentebestuur van Wassenaar vastberaden om een solide financieel beleid te  blijven voeren.”

Kortingen
Vanaf 2026 worden gemeenten in Nederland geconfronteerd met flinke bezuinigingen vanuit het Rijk. Gemeenten zijn voor hun inkomsten voor het grootste deel afhankelijk van de Rijksbijdrage die via het Gemeentefonds wordt verdeeld. “Het betekent dat de gemeente de komende jaren meer taken zal moeten uitvoeren met aanzienlijk minder financiële middelen”, zeg wethouder Laurens van Doeveren die spreekt van een ‘uitdagende financiële toekomst’.

“Wij krijgen te maken met forse kortingen vanuit het Rijk, maar dat neemt niet weg dat wij als gemeente moeten blijven leveren waar onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties op rekenen. Wassenaar blijft vooropstaan als betrouwbare en stabiele overheid”, aldus de wethouder.

Bezuinigingen
De gemeentelijke begroting van 2025 wordt gepresenteerd tegen de achtergrond van de aangekondigde bezuinigingen. “Daarbij hebben we als college in de eerder vastgestelde Kadernota 2025 al maatregelen genomen om vijf miljoen euro aan besparingen en inkomstenverhogende acties door te voeren.” De gemeenteraad heeft die maatregelen al goedgekeurd. “Wij hebben bewust gekozen voor een evenwichtige aanpak om te voorkomen dat bepaalde groepen onevenredig worden getroffen door de bezuinigingen. Samen dragen we de lasten, en wij doen dat op een manier die evenwichtig is en waarbij geen enkele groep door het ijs zakt”, aldus Van Doeveren.

Duinpan
Tegenover noodzakelijke besparingen staan ook uitgaven die de gemeente sowieso wil doen. “Investeringen die de leefbaarheid en vitaliteit van Wassenaar bevorderen”, noemt het college dat. Zo worden projecten zoals de nieuwe sporthal ‘De Duinpan’, de vernieuwing van schoolgebouwen, het groen en de buitenruimte, nieuwe woningbouwprojecten en de ontwikkeling van een toekomstbestendige dorpskern onverminderd voortgezet.

Advertentie

Maatschappij Politiek Wassenaar


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×