Daniëlla Moolenaar te gast bij Sport071. (Foto: Sleutelstad)

Tweede schaatsseizoen in IJshal De Vliet van start: 'We zijn dubbeldik tevreden'

IJshal De Vliet is weer open voor publiek. Bestuurder Daniëlla Moolenaar heeft zin in het komende seizoen, het tweede seizoen in de nieuwe ijshal. “Schaatsen is supercool en heel gezond. We willen dit jaar meer gaan focussen op de jeugd, zodat de schaatssport een mooie toekomst krijgt.”

De Leidse ijshal is vanaf dit jaar een van de zeven locaties in Nederland van de Sven Kramer Academy. “Dat geeft een grote impuls aan het schaatsen in Leiden, vooral voor kinderen”, vertelt Moolenaar opgetogen. “Het doel van de Academy is dat ieder kind voor de twaalfde verjaardag op de schaatsen heeft gestaan. Maar ook volwassenen profiteren ervan.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Daniëlla Moolenaar.

Concreet gaat de Academy elke schoolvakantie en elke woensdagmiddag schaatslessen geven aan kinderen. “Bovendien zorgt de organisatie voor schaatslessen voor volwassenen. Momenteel regelen we die nog zelf: elke werkdag hebben we ‘s ochtends en ‘s avonds schaatslessen voor volwassen beginners, gevorderden en experts.”

Zomerijs
Ook voor de ‘gewone’ schaatsers valt er genoeg te beleven in De Vliet. “Elke werkdag van 8.00 tot 15.00 uur en van 20.00 tot 23.00 uur kunnen recreanten vrij schaatsen”, vertelt Moolenaar. “Tussendoor komen de vele verenigingen uit de hele regio aan bod. Zij hebben ook op zaterdag alle ruimte voor trainingen en wedstrijden. Zondag is gereserveerd voor het familieschaatsen, gericht op gezinnen met jonge kinderen. Dan gaan we niet zo hard, maar doen het rustig aan. Dat is heel gezellig.”

Voor recreanten begint het schaatsseizoen deze week, maar verschillende verenigingen hebben de hele zomer door kunnen schaatsen. “Dit jaar hebben we voor het eerst zomerijs gehad”, vertelt Moolenaar. “De ijshal wekt met zonnepanelen zelf energie op. Met behulp van warmtepompen kunnen we heel efficiënt tegelijkertijd het zwembad verwarmen en de ijsvloer koelen. Dat maakte het mogelijk om de hele zomer een ijsvloer neer te leggen.”

Het zomerijs was alleen voor verschillende verenigingen die de ijshal gebruiken. “De 250-meterbaan was niet open in de zomer, want de langebaanverenigingen gaan vaak fietsen of skeeleren in de zomer. Maar de ijshockeyers en kunstschaatsers hebben lekker door kunnen trainen deze zomer.”

Zelfrijdend
Het eerste jaar in de nieuwe ijshal was een ‘dubbeldik’ succes, aldus Molenaar. “Afgelopen jaar zijn 138.000 recreanten komen schaatsen, dat is een verdubbeling ten opzichte van de oude ijsbaan. Dat heeft veel geld opgeleverd, waar we bijvoorbeeld rekjes voor hebben gekocht om G-schaatsers te ondersteunen op het ijs.”

Om al die activiteiten een stevige ijsvloer onder de voeten te geven, is de ijshal op zoek naar nieuwe ijsmeesters. “We hebben een enthousiast team met vrijwilligers, maar we kunnen er meer gebruiken”, legt Moolenaar uit. “Het is niet ingewikkeld, want we hebben nu zelfrijdende ijsmachines, die je vanaf een telefoon aan kunt sturen.” Geïnteresseerden kunnen meer informatie vinden op www.ijshaldevliet.nl.

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×