(Foto: Gemeente Leiden)

Burgemeester Heijkoop over Leidens Ontzet en saamhorigheid tussen geloofsgemeenschappen

De viering van 450 jaar 3 October was voor de nieuwe Leidse burgemeester Peter Heijkoop een fantastische vuurdoop. “Ik heb er echt van a tot z van genoten. Het was een cadeautje”, aldus Heijkoop in het maandelijkse gesprek dat Chris de Waard deze week met hem had.

Na een druk ochtendprogramma ontving Heijkoop de Koning en na een bezoek met de majesteit aan de Lakenhal was het flink haasten voor de burgemeester, het bestuur van de 3 October en een aantal andere deelnemers aan de Grote Optocht om op tijd bij de start van de stoet te zijn. Dat lukte dan ook niet helemaal en voor het eerst in misschien wel 450 jaar vertrok de optocht een kwartiertje later.

Geloofsgemeenschappen
Bij de start van zijn burgemeesterschap wilde Heijkoop niet alleen kennismaken met de stad en individuele inwoners, maar ook met allerlei organisaties. Een zo’n ontmoeting vond eerder deze week plaats. Tijdens een etentje in restaurant Asian Palace in de Steenstraat ging de burgemeester in gesprek met vertegenwoordigers van verschillende geloofsgemeenschappen.

“Er is spanning tussen verschillende groepen en het is belangrijk om die buiten de stad te houden”, zegt Heijkoop. Dat lukt overigens best goed. Zo verliep ook de sit-in demonstratie die zo’n vijftig mensen eerder deze week hielden in de hal van station Leiden Centraal rustig. “Ik vond het heel mooi om te zien dat mensen met een Joodse en een Islamitische achtergrond hier met elkaar in gesprek gaan. Het zijn bovenal Leidenaren en ze laten zich niet uit elkaar spelen.”

Leiden Maatschappij Gesprek met de burgemeester


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×