Burgemeester Tjarda Struik is uitgebreid aan het woord in VNG Magazine. (Foto: Louis Smit)

Burgemeester Struik: ‘buiten het stadhuis begrijpen ze ons niet’

Buiten het gemeentehuis begrijpen de mensen het gemeentebestuur niet. Dat begint al met het gebruik van termen als motie en quorum. Dit zegt Tjarda Struik in een interview met VNG Magazine, het tijdschrift van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Met een grote foto op de omslag van het laatste nummer en een uitgebreid vraaggesprek staat het blad stil bij het feit dat Struik bijna een jaar burgemeester is van Leiderdorp. Zij vindt dat alles in de bestuurlijke wereld wel heel ingewikkeld is gemaakt. ‘Houd het eenvoudig’, is haar motto, waar ze eind vorige maand ook via Sleutelstad al aandacht voor vroeg.

“Bij een informatiebijeenkomst betrapten we ons er onlangs op dat we veel termen gebruiken die niemand snapt. Dat begint met jargon-woorden, maar er is nog veel wolliger taalgebruik”, vertelt Struik. “Ik merk het ook in de filmpjes die ik maak voor sociale media. De aandachtsspanne van mensen is tegenwoordig heel kort, toch moet ik de hoofdboodschap kwijt kunnen. Dan moet het eenvoudig, anders komt het niet over.”

Over haar filmpjes merkt ze op dat ze de binnenwereld van een gemeentehuis naar buiten brengt. “Er zijn ook mensen die vinden dat het echt niet kan wat ik doe. Die twijfelen of ik nog wel gezag heb”, zo zegt ze. “Ik vind dat ik juist gezag kan hebben doordat ik mezelf kan zijn. Ik merk dat mensen een groot bullshitfilter hebben. Die merken echt wel of je een rol speelt of niet. Zeker de jongere generaties trappen daar niet in.”

Veel aandacht
Struiks benoeming kreeg in 2023 veel aandacht. “Ze was jong, vrouw, had een achtergrond als ondernemer, was als influencer actief op sociale media en o ja, ze was ook nog bijna blind”, schrijft het blad. Dat laatste beschouwt men in het werk ‘soms als ingewikkeld’: “Dan zitten hier boze mensen aan tafel die me wel eerst moeten begeleiden naar mijn stoel. Dat is best even raar, maar het helpt als je vervolgens een goed gesprek hebt, ook al kun je niet iedereen helpen.”

Leiderdorp Link in Bio Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×