Gemeente wil extra openbare laadpaalplekken omdat het elektrisch rijden toeneemt. (Foto: Louis Smit)

Leiden: ‘geen parkeerproblemen of ongelijkheid door extra laadpalen’

Het is verboden om fossiel aangedreven auto’s te parkeren op de extra aan te leggen laadpaalplekken voor elektrische auto’s in Leiden, maar dat leidt naar verwachting niet tot onoverkomelijke parkeerproblemen. Ook wakkert het verbod niet de ongelijkheid aan tussen eigenaren van benzineauto’s en eigenaren van stekkersauto’s. Dit antwoordt de gemeente in een toelichting op de uitbreiding van het aantal openbare laadpalen in Leiden met circa 340.

Volgens een woordvoerder monitort Leiden of de laadpaalplekken goed benut worden voor elektrisch laden: “Mocht dat niet het geval zijn dan kunnen we eventueel besluiten om een laadpaalbord weg te halen of één van de twee parkeerplaatsen weer vrij te geven voor regulier parkeren. Maar daar gaan we vooralsnog zeker niet van uit.” De gemeente zegt ook te handhaven op ‘laadpaalkleven’, dat is een stekkerauto geparkeerd laten staan, terwijl de accu al volgeladen is.

Wethouder North vindt niet dat het ‘fossiele parkeerverbod’ bij laadpalen de ongelijkheid vergroot tussen mensen die zich wel een dure elektrische auto kunnen permitteren en mensen die om financiële redenen nog gebonden zijn aan een fossiel aangedreven auto. “De parkeerplaatsen voor elektrisch laden worden alleen daar aangelegd waar de parkeerdruk het toelaat. Voor mensen die nog fossiel rijden blijft er dus altijd genoeg parkeerruimte vrij. Van ongelijkheid is dus geen sprake”, zo luidt de reactie.

Plankaart
Tot en met donderdag 7 november kunnen Leidenaren de geplande verdeling van de 340 extra laadplekken over Leiden bekijken op een zogenoemde plankaart. Die is onderdeel van een verkeersbesluit, waarin de plekken voor laadpalen officieel worden vastgelegd. “Na die datum bekijken we de reacties en, waar nodig, veranderen we de plekken van de laadpalen. Daarna maakt de gemeente het verkeersbesluit met de plankaart met jouw inbreng definitief”, aldus de gemeente.

Duurzaamheid Leiden Link in Bio Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×