Doel van de nieuwe regels is het verminderen van de uitstoot in de binnenstad. (Foto: Archief Sleutelstad)

Ondernemers eisen uitstel emissievrije zone, gemeente zet voorbereiding voort

De gemeente Leiden zet de voorbereidingen voor de invoer van de zero emissie stadsdistributie onverminderd voort. Ondertussen probeert een nieuwe actiegroep voor uitstel van de nieuwe regels voor bedrijfsvervoer in de binnenstad te zorgen.

Leiden en andere grote en middelgrote steden voeren vanaf 2025 een emissievrije zone voor bedrijfsvoertuigen in. Tegen dit plan wordt al enige tijd geprotesteerd door een groep ondernemers, die zeggen een elektrisch voertuig niet te kunnen betalen.

Invoer
Ook het nieuwe kabinet was in eerste instantie kritisch op het plan, maar bond afgelopen maand in toen de steden in een overleg met de verantwoordelijk staatsecretaris aangaven de plannen ongewijzigd door te willen zetten. Gezien die invoer bij de gemeenten zelf ligt, en niet bij het ministerie, kon die niet anders dan berusten in de invoering.

In Leiden hebben tegenstanders zich inmiddels formeel verenigd in de Stichting Leids Verzet. Doel van deze stichting is het uitstel van de regels tot 2030. Mede door lobbywerk van de stichting is op 10 oktober een motie ingediend in de Tweede Kamer door VVD-kamerlid Hester Veltman. In deze motie, die 15 oktober in stemming komt, wordt gepleit voor een nationaal geregelde uitzondering van de regels tot 2029.

Betrouwbare overheid
Het Leidse college van burgemeester en wethouders is blij met de uitkomst van het overleg met de staatssecretaris. “Het kabinet erkent hiermee dat het belangrijk is om te staan voor een betrouwbare en duidelijke overheid in het bijzonder voor die ondernemers, leveranciers en aanbieders die al geïnvesteerd hebben in zero emissie bedrijfsvoering en diensten.”

Het college zegt in gesprek te zijn met de tegenstanders. “Wij hebben specifiek oog voor de zorgen die er leven bij ondernemers en voeren persoonlijke gesprekken waarin maatwerkadvies per bedrijf gegeven wordt.”

Tot 2030 zijn er veel uitzonderingen voor de regels. Voor ondernemers die de aanvraag hiervan ingewikkeld vinden, komt de gemeente met hulp. Hierbij moeten ondernemers persoonlijke ondersteuning krijgen bij de aanvraag van een ontheffing.

 

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×