(Afbeelding: Rijksmuseum Boerhaave)

Boerhaave Biografieprijs 2024 toegekend aan Wim van den Doel

Wim van den Doel heeft met zijn indrukwekkende werk ‘Snouck’ de Boerhaave Biografieprijs 2024 in de wacht gesleept. De biografoie ‘Het volkomen geleerdenleven van Christiaan Snouck Hurgronje’ werd in 2021 uitgegeven door Prometheus. De jury is unaniem in haar oordeel dat dit boek de prijs ten volle verdient. “Van den Doel slaagt er meesterlijk in om het leven van Christiaan Snouck Hurgronje (1857-1936), een van de meest vooraanstaande oriëntalisten en islamologen van zijn tijd, op diepgaande en boeiende wijze te verbeelden.”

De jury prijst het boek als een volledige en fascinerende geleerdenbiografie. Van den Doel belicht niet alleen Snouck Hurgronjes academische prestaties en zijn invloedrijke rol in  Nederlands-Indië, maar plaatst zijn leven ook in een bredere context van wetenschap, politiek en religie.

“Lezing van dit boek draagt bij aan begrip van veel van wat er nu gebeurt,” aldus de jury. Het boek laat zien hoe Snouck Hurgronje, door zijn wetenschappelijke kennis en diplomatieke activiteiten, grote invloed uitoefende op de Nederlandse koloniale politiek en op de islamitische wereld in de vroege 20e eeuw.

Prijsuitreiking
De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 6 december in het historische Hodshonhuis in Haarlem. Linda Hovius, voorzitter van de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW), en Amito Haarhuis, directeur van Rijksmuseum Boerhaave en juryvoorzitter, zullen de Boerhaave-medaille en een geldbedrag van 2.500 euro aan Wim van den Doel overhandigen.

Boerhaave Biografieprijs
De driejaarlijkse Boerhaave Biografieprijs is een initiatief van de KHMW en Rijksmuseum Boerhaave en wordt uitgereikt aan de beste Nederlandse biografie over een wetenschapper. De prijs benadrukt het belang van biografieën in de wetenschapsgeschiedenis. In eerdere jaren ging de prijs onder meer naar Frits Berends en Dirk van Delft voor hun biografie over de beroemde natuurkundige H.A. Lorentz (2021) en Jaap Verheul voor zijn biografie over de negentiende-eeuwse Amerikaanse historicus J.L. Motley (2018).

Leiden Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×