Schrijversduo Christiaan en Mervan signeren hun boek Ben en het kinder-elftal. (Foto's: Gerry van Bakel)

Mervan: 'Ik wil niet lezen, liever zelf een boek schrijven'

“Kijk op magister”, antwoordt meneer Gemeen boos op de vraag van Ben waar het lokaal van klas 2 is. Ben smeekt: “Help me alsjeblieft, ik heb geen magister.” Zo beschrijven Mervan Rashid en Christiaan de Ruijter de eerste dag van Ben op zijn nieuwe school. In hun boek ‘Ben en het kinder-elftal’. Een droomdebuut van een bijzonder schrijversduo.

De dertienjarige Mervan Rashid kwam drie jaar geleden naar Nederland vanuit Syrië. Om zijn Nederlands te verbeteren klopte hij aan bij JES Rijnland, een Leidse organisatie die kinderen helpt bij hun persoonlijke ontwikkeling. Ze hebben voorleesvrijwilligers voor jongere kinderen en coaches voor tieners die helpen met zaken rondom school. Dat project heet School’s cool. Geneeskundestudent Christiaan de Ruijter werd gekoppeld aan Mervan.

“Het was de bedoeling dat ik met Mervan zou gaan lezen, maar dat vond hij niet altijd leuk om te doen”, vertelt Christiaan. “Dus deden we taalspelletjes en waren we vooral vaak samen aan het kletsen. We werden echt maatjes.” Mervan hoorde op school dat andere kinderen een verhaal schreven. “Toen vroeg ik aan Christiaan, zullen wij een boek schrijven?”

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met schrijversduo Christiaan en Mervan over hun boek Ben en het kinder-elftal.

Een boek schrijven kost tijd. “We begonnen met het bedenken van namen voor de personages”, zegt Christiaan. “Ik stelde allerlei namen voor en dan mocht Mervan beslissen welke naam er in het verhaal paste.” Veel namen spreken voor zich: zo is er juf Weet-ik-veel, meneer Gemeen en juf Lief. Maar ook een Cho, een Ven, een Johan en een jongen die Kop wordt genoemd, omdat hij zo goed kan koppen bij het voetballen.

Messi
Schrijvers krijgen vaak de vraag of hun boek is gebaseerd op hun eigen leven. Is het autobiografisch of helemaal bedacht? Mervan zegt gedecideerd: “Allemaal bedacht.” Maar er zijn wel overeenkomsten. Ben moet verhuizen naar een andere stad en komt op een nieuwe school terecht waar hij niemand kent. Dat heeft Mervan ook meegemaakt. En het verhaal van Ben gaat over voetbal. “Ik houd van voetbal”, zegt Mervan, “ik wil eigenlijk de nieuwe Messi worden.”

Nadat het verhaal over Ben en het kinder-elftal af was, schreef Christiaan erover op social media. Gemeente-ambtenaar Jessica Hilhorst zag dat bericht en stuurde het door naar Nathalie Lecina van Studio Moio. Zij hebben een eigen uitgeverij Zintuig genaamd en hadden wel interesse. Jayson Hellburg maakte de illustraties bij het boek en Mitchell Kort zorgde voor de vormgeving.

Signeersessie
Als eerste werd het boek van Mervan en Christiaan gepresenteerd op een basisschool in Oegstgeest en op zaterdag 12 oktober feestelijk gepresenteerd in de Leidse Stadskamer. Met een signeersessie voor de kersverse auteurs. Mervan wil wel graag aan een tweede boek werken. “Maar dan wel met Christiaan, maar die heeft daar waarschijnlijk geen tijd meer voor.” Christiaan is inmiddels afgestudeerd als arts en kan niet meer wekelijks afspreken met Mervan. “Maar ik houd wel contact met Mervan en zijn familie.”

Wie een stukje wil horen uit het boek van Mervan Rashid en Christiaan de Ruijter, kan even meeluisteren.

Het boek ‘Ben en het kinder-elftal’ van Mervan Rashid en Christiaan de Ruijter is te bestellen via Studio Moio, uitgeverij Zintuig.

Cultuur Leiden Maatschappij Onderwijs


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×