(Foto: Arjen Kennis)

Burgemeester Jaensch over de begroting, inbraakpreventie en scheve huisjes

Burgemeester Emile Jaensch van Oegstgeest vertelt in gesprek met Sleutelstad deze week over de gemeentebegroting van volgend jaar. Daarin hoeven wat minder lastige keuzes gemaakt te worden dan een jaar geleden. Toen leidden die ‘conflicterende belangen’ tot de nodige bezuinigingsvoorstellen, waardoor ook veel inwoners kwamen inspreken bij de gemeenteraad.

Uiteindelijk werd een deel van de voorgestelde bezuinigingen teruggedraaid en dit jaar zitten zulke maatregelen niet zo massaal in de begroting.

De financiën voor 2025 zien er volgens Jaensch goed uit en ook voor 2026 laten de cijfers een lichte plus zien. Vanaf 2027 pakken donkere wolken zich ook boven Oegstgeest samen en moeten scherpe keuzes gemaakt worden als het Rijk niet met extra middelen over de brug komt.

Inbreker
Ook inbraakpreventie kwam in het gesprek met de burgemeester aan de orde. Afgelopen maandag hield de gemeente een bijeenkomst over veiligheid in de raadszaal van het gemeentehuis. “Het was volle bak”, blikt Jaensch terug. “En leerzaam. We hadden een oud-inbreker te gast die vooraf een rondje door het dorp was gegaan en onderweg foto’s had gemaakt. Dan zie je hoe makkelijk je op allerlei plekken binnen kunt komen.”

Een oud-inbreker hield zijn verhaal voor een goedgevulde zaal.

Scheef
Tenslotte kwamen de recent geplaatste ‘scheve huisjes’ aan de orde. Die zijn geplaatst op een stuk land van de gemeente, vlak langs de A44. “Maar met de rug naar de snelweg, zodat de bewoners geen last hebben van het verkeer”, vertelt Jaensch. In zo’n scheef huisje komt iemand te wonen met sociaal onaangepast gedrag. Deze mensen zorgen in een gewone woonomgeving vaak voor overlast, maar kunnen in een scheef huisje wel vaak goed zelfstandig wonen.

De huisjes zijn nu geplaatst en de nutsvoorzieningen worden aangelegd. Vooralsnog blijven ze er vijf tot tien jaar staan.

“We zullen zien hoe het gaat, maar op zich zijn we deze mensen in Oegstgeest wel gewend in het straatbeeld”, verwijst de burgemeester naar de aanwezigheid van GGZ Rivierduinen en vroeger Endegeest in de gemeente. Nog dit jaar komt er in elk huisje een bewoner. Stichting de Binnenvest zorgt voor de begeleiding.

112 Sleutelstad Maatschappij Oegstgeest Politiek Gesprek met de burgemeester


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×