De zangers van Capella Vocale.

Concert Capella Vocale, ‘Reincarnations’, laat oude muziek herleven

Reincarnations heet het concert van het Leidse kamerkoor Capella Vocale op zondagmiddag 20 oktober. Zo heet een van de stukken die het koor uitvoert, maar de titel verwijst ook naar de ‘wedergeboorte’ van de oude muziek in de 20ste eeuw. Componisten als Miskinis, Nystedt en Barber gaven de renaissancemuziek als het ware een nieuw leven.

Capella Vocale telt ongeveer 26 zangers en zingt onder leiding van Monique Schendelaar meestal a capella muziek, dus zonder begeleiding. “We streven naar een mix van religieus en niet-religieus”, vertelt Jacqueline Weeda, een van de alten. “Doorgaans beginnen we met religieuze muziek en na de pauze doen we dan iets lichters.” Weeda is samen met tenor Jan Arie Oudshoorn te gast bij Cultuur071.

Het koor begint met een stuk van de Litouwse componist Vytautas Miškinis: Cantate Domino. “Ook een soort herleving van een oud thema”, aldus Jan Arie Oudshoorn. “We hebben eerder al eens een Cantate Domino van Sweelinck uitgevoerd.” Na Miškinis volgen stukken van Portugese en Spaanse componisten uit de 16de eeuw, zoals Cristóbal de Morales, en tweemaal een Missa Brevis (korte mis) van de 17de eeuwse Buxtehude en van de moderne Noorse componist Nystedt. Capella Vocale heeft in ieder concert wel muziek uit Noordelijke streken.

Na de pauze volgt Reincarnations, een driedelig werk van de Amerikaanse componist Samuel Barber, en het koor besluit met drie liederen van diens landgenoot Philip Glass. Barbers koorwerk staat bekend als moeilijk voor zangers: van heel hoog tot heel laag. “En spannende harmonieën en ritmes”, aldus Weeda. Veel moderner en rebelser dan Barber is Glass. “Dat vond ik echt een verrassing”, zegt Oudshoorn. “En dan blijkt hij zomaar een tekst van Leonard Cohen te hebben gebruikt.”

In het concert worden twee intermezzo’s verzorgd door het Breeze Recorder Consort, een blokfluitensemble dat ook weer een brug slaat tussen de Renaissance en de huidige tijd.

Het concert van Capella Vocale vindt plaats op zondag 20 oktober om 15.00 uur in de Maria Middelareskerk, Rijndijk 283 in Leiden. Kaartjes zijn te verkrijgen op de website: www.capellavocale.nl of (iets duurder) aan de deur. Koffie/thee in de pauze en een drankje na afloop zijn inbegrepen.

 

Jacqueline Weeda en Jan Arie Oudshoorn vertellen over hun aankomende concert.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×