Talloze vrijwilligers helpen om elke week goede voedselpakketten voor alle klanten samen te stellen. (Foto's: Gerry van Bakel)

Geven aan de Leidse Voedselbank kan ook via webshop

Doneren aan de Voedselbank, makkelijk thuis vanaf de bank. “Iedereen bestelt wel eens iets online en dat wordt dan thuisbezorgd”, zegt Hugo Brouwer, bestuurslid bij de Voedselbank Leiden. “Maar als je iets bij onze webshop bestelt, dan krijgen wij van de Voedselbank het product en kunnen het doorgeven aan onze klanten.”

Op de Dag tegen Armoede, presenteerden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) nieuwe cijfers wat betreft mensen die in armoede leven. Dat zijn er minder dan voorheen werd geteld. Maar hun problemen zijn wel groter.

Margriet Nieuwenhuis van de Leidse Voedselbank regelt als bestuurslid de uitgifte van producten. Ondanks dalende armoedecijfers, komen er elke week veel mensen naar de voedselbank voor een pakket. “Er komen hier nog steeds mensen die geen geld hebben om hun boodschappen te betalen. Het zijn er nu wel wat minder. Maar er gaan altijd mensen weg. En er komen ook altijd weer nieuwe klanten.”

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met bestuursleden Hugo Brouwer en Margriet Nieuwenhuis van de Voedselbank Leiden.

Elke week werkt een hele grote groep vrijwilligers keihard om al die mensen een goed gevuld pakket mee te geven. “Groenten en fruit zijn belangrijk”, zegt Nieuwenhuis. “Van april tot eind oktober/half november krijgen we groenten van de buurttuin De Bontekoe”, zegt Brouwer. “En ook van een tuin uit Zoeterwoude: Tuin van Mij. Daarnaast kopen we verse groenten met gelddonaties.”

Aanklikken
Dat laatste kan heel handig via de webshop van de Voedselbank. “We hebben daar altijd zo’n tien producten opstaan, die we nu echt nodig hebben”, zegt Brouwer. “Sommige mensen vinden het leuker om een bepaald product te kopen in plaats van geld te geven. We zamelen natuurlijk ook geregeld in bij supermarkten, maar dat lukt ook niet iedereen.” De webshop is altijd toegankelijk. Je kunt zelf aanklikken wat je wil doneren en vervolgens betaal je dat bedrag. “Maar je kunt ook een pakket van 20 of 50 euro doneren als je dat makkelijker vindt.”

Afgelopen zaterdag hield de voedselbank open huis in haar magazijn en winkel aan de Willem Barentzstraat. “Hierboven staat onze ijzeren voorraad,” zegt Brouwer, terwijl hij omhoog wijst. Naar drie verdiepingen tellende stellages waarop pellets staan met blikken bonen, pakken rijst, blikjes vis en nog veel meer. Allemaal voorzien van een datumsticker. Sommige producten kunnen een jaar mee, anderen twee jaar en sommigen bijna eindeloos.

“Onze klanten letten heel erg op de houdbaarheidsdatum,” zegt Nieuwenhuis, “en dat doen wij ook. We delen geen voedsel uit wat over de houdbaarheidsdatum is. We kijken ernaar als mensen eten inbrengen en ook voordat het uitgedeeld wordt. Pakken spaghetti zijn heel lang houdbaar, maar moeten wel in de anti-muizenkast.”

Secretaris
De Leidse voedselbank heeft een grote groep enthousiaste vrijwilligers, maar er zijn ook veel mensen nodig om alles goed te laten verlopen. Mensen die donaties bij winkels ophalen, of juist voedselpakketten bezorgen bij mensen die niet zelf naar de voedsel kunnen komen. Mensen die wat er binnenkomt, sorteren en soms herverpakken om er meer mensen mee te kunnen helpen. “We kunnen altijd extra mensen gebruiken”, zegt Nieuwenhuis. “En het bestuur zoekt een nieuwe secretaris”, vult Brouwer aan. “Kijk maar op de website.”

Kaas
Wie wat wil doneren, kan spullen komen brengen bij de voedselbank zelf of tijdens een inzamelingsactie bij een supermarkt extra boodschappen doen en inleveren, of via de webshop producten aan laten schaffen. Wat is favoriet bij de klanten? “Heel Nederlands misschien, maar als we kaas hebben, wil iedereen dat”, zegt Nieuwenhuis. “Maar ook naar halal vlees is veel vraag en zaken als luiers, schoonmaakmiddelen en menstruatieproducten. Daar denkt niet iedereen aan bij de voedselbank, maar voor onze klanten is het heel belangrijk.”

  • Tijdens de open dag op zaterdag 19 oktober verkopen vrijwilligers allerhande spullen aan bezoekers
    Tijdens de open dag op zaterdag 19 oktober verkopen vrijwilligers allerhande spullen aan bezoekers
Advertentie

Duurzaamheid Economie Leiden Leiderdorp Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×