Eerste MvdP-prijs uitgereikt aan onzichtbare helden van de stad Leiden. (Foto's: Gerry van Bakel)

Gemeente-ambtenaar Jessica Hilhorst krijgt eerste MvdP-prijs van Studio Moio

Wat doet een ambtenaar? Wat is eigenlijk een ambtenaar? Vragen van Jim de Boer, stagiair bij de Leidse jongerenwelzijnsorganisatie Studio Moio. Het antwoord komt in de vorm van een voetstuk. Voor beleidsmedewerker Onderwijsinnovatie Jessica Hilhorst.

Over ambtenaren worden vaak flauwe grappen gemaakt aan borreltafels en bij koffiemachines. Maar bij Studio Moio weten ze dat er veel ambtenaren zijn die het verschil maken. Zij noemen dat de onzichtbare helden van de stad. Donderdag 24 oktober werd de eerste MvdP-prijs uitgereikt. Het wordt een jaarlijkse prijs voor de beste ambtenaar van Leiden.

“Als een jongere bij ons met zo’n vraag op de proppen komt, ga ik niet meteen een antwoord geven”, zegt Nathalie Lecina, directeur van Studio Moio. “Dan spoor ik zo iemand aan zelf op zoek te gaan naar antwoorden. Ga maar vragen.” Meteen daarna poppen er bij Lecina een aantal namen op van ambtenaren die niet voldoen aan de clichés van de koffieautomaat, maar mensen die in de stad iets in beweging zetten en verbinding maken. “Zoals Jessica Hilhorst.”

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Jessica Hilhorst, Jim de Boer en Maarten van der Plas over de ambtenaar als onzichtbare held.

In twee dagen tijd wordt er een prijs bedacht om de onzichtbare helden van de stad te eren. Zoals Lecina ze noemt. Onzichtbaar omdat vaak niet gezien wordt, welke rol die ambtenaar speelt. De uitreiking is tijdens een presentatie van de nieuwe lichting changemakers van het UniverCity-project waarin Studio Moio samen optrekt met PS Theater, Museum De Lakenhal, de gemeente Leiden en de Haagse evenknie van Studio Moio: Spot On Us. UniverCity is dé leerplek waar Maatschappelijk Betrokken Ondernemen centraal staat.

Verrassing
Jessica Hilhorst is er vanuit de gemeente Leiden bij betrokken. En praat de middag in de Makerscentrale aan de Langegracht aan elkaar. Al meteen in het begin zegt ze: “Er staat ook nog een verrassing op het programma, maar daar kan ik nog niks over zeggen. Omdat ik ook niet weet wat het is.” Wel ziet Hilhorst haar dochter binnenlopen en ook steeds meer collega’s. Na de prijsuitreiking verzucht Hilhorst een beetje beduusd. “Toen dacht ik wel, ze is iets van plan.” En die ‘ze’ is dan natuurlijk Nathalie Lecina.

De prijs is vernoemd naar Maarten van der Plas, een gemeenteambtenaar die al acht jaar met pensioen is, maar de eerste was die Lecina tegenkwam, die het anders deed. “Maarten bleef niet achter zijn bureau zitten, hij ging de stad in.” Voor Lecina was het meteen duidelijk dat de prijs naar hem vernoemd moest worden. “Maar wel als afkorting, want daar houden ambtenaren van.”

Voetstuk
Van der Plas kreeg als eerste een steigervoetstuk uitgereikt. Een soort van proloogprijs. De echte jaarprijs voor de Onzcihtbare Held van de stad Leiden was voor Hilhorst die daar zichtbaar door ontroerd was. “Ik voel me overigens wel gezien hier in de stad”, zegt Hilhorst.

Volgend jaar komt er weer een prijsuitreiking voor een nieuwe Onzichtbare Held. Nomineren kan via de website Onzichtbare Held van de stad Leiden.

Economie Leiden Maatschappij Onderwijs Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×