(Foto: Louis Smit)

Koornbrug krijgt opknapbeurt voor 200e verjaardag

De Koornbrug in Leiden bestaat volgend jaar in de huidige vorm tweehonderd jaar en wordt vanaf januari opgeknapt. Centrummanagement Leiden en Ondernemersvereniging Hartje Leiden drongen daar eerder dit jaar op aan vanwege de slechte staat van dit belangrijke monument.

In Leiden worden alle bruggen eens in de vijf jaar onderzocht en wordt er zo nodig onderhoud uitgevoerd. Volgens het Centrummanagement en de ondernemersvereniging is Koornbeursbrug, zoals de brug ook wel wordt genoemd, op verschillende plekken begroeid met ongewenste vegetatie. Daarnaast is waterschade zichtbaar aan de brug en zijn er scheurtjes ontstaan in de buitenkant van de kolommen.

Het renoveren start bij de twee kolommen aan de stadhuiskant van de burg. “Om die te kunnen verwijderen, moet het dak eerst goed ondersteund worden”, zegt een woordvoerder. “Omdat we geen gedetailleerde bouwtekeningen hebben, kijken we eerst hoe alles precies in elkaar zit, voordat we verdergaan met de andere kolommen.” Tot slot krijgt de Koornbrug een nieuwe verflaag en is de graffiti ook verdwenen. Naar verwachting zijn de werkzaamheden voor de feestdagen in december 2025 afgerond.

Historie
Hoewel volgend jaar ‘200e verjaardag’ van de huidige brug wordt gevierd, stamt de oorspronkelijk brug al uit de 15e eeuw. Die oorspronkelijke brug werd vierhonderd jaar geleden vervangen door de huidige Koornbrug met de drie bogen. Tweehonderd jaar geleden kreeg de brug een overkapping om de koopwaar van marktlui te beschermen. Sindsdien is de brug niet meer veranderd.

Leiden Link in Bio Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×