Volgens Centrummanagement Leiden en ondernemersvereniging Hartje Leiden is de Koornbeursbrug ernstig verwaarloosd. (Foto: Louis Smit)

Ondernemers eisen aanpak van 'ernstig verwaarloosde' Koornbeursbrug

De gemeenteraad van Leiden moet actie ondernemen om de Koornbeursbrug in Leiden te verbeteren. Volgens Centrummanagement Leiden en Ondernemersvereniging Hartje Leiden vertoont de monumentale brug ernstige tekenen van verwaarlozing en verval.

“Wij hebben geconstateerd dat de Koornbeursbrug op verschillende plekken is begroeid met ongewenste vegetatie, wat afbreuk doet aan de historische waarde en de uitstraling van dit belangrijke monument”, schrijven zij in een brief aan de raad. “Daarnaast is waterschade zichtbaar aan de brug, wat zonder ingrijpen zal leiden tot verdere verslechtering van het esthetische karakter en mogelijk ook van de constructie.”

Centrummanagement Leiden en Ondernemersvereniging Hartje Leiden dringen aan op vaker onderhoud, het verwijderen van ongewenste begroeiing en het voorkomen van verdere waterschade. Ook zou moeten worden opgetreden tegen het beplakken van de brug met posters en stickers.

De brug is een belangrijke route voor het laad- en losverkeer en moet bruikbaar blijven voor vrachtverkeer, zo staat in de brief. Door de invoering van de uitstootvrije zone in het centrum van Leiden wordt de belasting van de brug groter omdat elektrisch aangedreven vrachtwagens en bestelbusjes door hun accu’s zwaarder zijn, zo is de verwachting.

Feestje
Beide ondernemersclubs uiten de wens dat de Koornbeursbrug zijn historische pracht behoudt en dat er volgend jaar een feestje kan worden gevierd. Daarbij doelen zij op de 200e verjaardag van de overkapping van de brug in 2025.

Fietsen
Centrummanager Gijs Holla van Centrummanagement Leiden wijst op nog een andere ergernis rond de Koornbeursbrug. “De brug wordt gebruikt als fietsenstalling. Dat ziet er niet uit. Daarom dringen we ook aan op een verbod op het stallen van fietsen op de brug”, aldus Holla.

Advertentie

Cultuur Economie Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×