(Foto: Jan Frensen)

Nieuwbouw bij La France mag er komen, maar deel pand blijft staan

De gemeenteraad van Oegstgeest heeft donderdagavond ingestemd met de woningbouwplannen bij voormalig partycentrum La France. Maar wél met extra eisen. Zo moet een groter deel van het bestaande pand blijven staan en wordt de bebouwing minder hoog.

Het zal een flinke opluchting zijn voor veel Oegstgeestenaren dat in ieder geval een deel van het karakteristieke pand blijft staan. Veel inwoners hebben goede herinneringen aan feesten en festiviteiten in het gebouw. Hoewel het geen monument is, bleek bovendien uit cultuurhistorisch onderzoek dat het La Francegebouw, vroeger een zogenaamd Patronaatsgebouw van de naastgelegen kerk, van hoge waarde was en in ieder geval deels behouden moet blijven.

Wethouder Elfred Bus over de Nota van Uitganspunten voor La France, en de wijzigingen vanuit de raad

Kosterswoning
Daar is een meerderheid van de gemeenteraad het nu dus mee eens. Met de nieuwe afspraken blijft de linkerkant van het gebouw staan. Dat is de bebouwing vanaf de voormalige kosterswoning tot en met het karakteristieke torentje. De rest van het gebouw mag met de donderdag ingestemde regels wel gesloopt worden.

Dat is een fijne boodschap voor de bewoners van de kosterswoning. In het oorspronkelijke plan stond dat geprobeerd moest worden hun woning te behouden. Dat is nu dus een harde eis geworden.

Inge Oosterhuis over waarom haar partij niet akkoord kan gaan met de NvU

Drol
Dat er aan enkele van de mees gehoorde bezwaren nu wat gedaan wordt, betekent niet dat het plan als geheel door oppositiepartijen warm ontvangen wordt. Raadslid Tobias van der Hoeven (CDA) noemde het voorliggende plan eerder al ‘het slechtste plan in tien jaar’, en die mening is zijn partij nog steeds toegedaan. “Van een drol kun je geen gebakje maken, ook niet als je er wat bakkersroom tegenaan smijt”, aldus Van der Hoeven donderdag. Zijn partij stemde tegen het plan als geheel, en ook tegen alle voorliggende wijzigingsvoorstellen.

Als het aan zijn partij ligt, was het plan in zijn geheel teruggegaan naar de tekentafel. Ook de VVD stemde tegen het plan. Het stoort raadslid Inge Oosterhuis vooral dat er weliswaar zorgwoningen in het plan ingetekend zijn, maar dat deze niet gegarandeerd naar ouderen gaan. Als het aan de partij lag, gaat tachtig procent van de woningen naar senioren.  Een voorstel van de partij hierover kreeg echter onvoldoende steun.

Balans
Wethouder Elfred Bus noemde het voorliggende plan ‘goed in balans’. Toch kwamen de coalitiepartijen met een aantal ingrijpende wijzigingsvoorstellen waaronder het gegarandeerde behoud van een groter deel van het gebouw. Hij herkent zich echter niet in de mening dat het oorspronkelijke plan niet goed zou zijn. “Er zijn nu enkel wat hardere eisen vastgelegd, en dat begrijp ik gezien de discussie.”

Met het vastliggen van de uitgangspunten van de ontwikkeling kan de eigenaar van het pand verder met de plannen voor het gebied. Die houdt sinds enige maanden via een nieuwe BV zelf contact met de gemeente over het project. Hiermee is ontwikkelaar FSD enigszins op een zijspoor geplaatst, gezien die eerder als contact gold.

 

Oegstgeest Politiek La France-locatie


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×