Voorzitter Henk Neuman vertelt in Sport071 enthousiast over de Leiden Lions. (Foto: Sleutelstad)

Leiden Lions kijkt uit naar ijshockeyseizoen: 'Veiliger dan voetbal'

Aan het begin van het tweede seizoen in IJshal De Vliet, kijkt ijshockeyvereniging Leiden Lions met veel vertrouwen naar de toekomst. Voorzitter Henk Neuman heeft lovende woorden voor de ijsmeesters, het zomerijs en alle ruimte. “Mijn enige zorg is dat we weinig tribunes hebben als we op topniveau zouden gaan spelen. Maar voor we zover zijn, moeten we nog een hoop jeugd opleiden.”

De Leiden Lions zijn begonnen als verschillende ploegjes met ook verschillende namen. “Inmiddels is het al een tijd één club, maar de teams hebben nog sterk hun eigen identiteit”, vertelt Neuman. “Dat is nog steeds te zien aan de verschillende namen van de teams. We zijn beetje bij beetje bezig om de teams om te vormen tot een uniforme club, waarbij elk team natuurlijk wel zijn eigenheid kan behouden.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Henk Neuman.

Zomerijs
Afgelopen zomer konden de Lions voor het eerst trainen op Leids zomerijs. “In eerdere jaren maakten we ook wel gebruik van zomerijs, maar dan moesten we naar Zoetermeer, Den Haag of Dordrecht. Het is heel fijn dat het nu ook gewoon in Leiden kan.” Zomerijs is overigens gewoon ijs om op te schaatsen. Het verschil met de oude schaatsbaan aan de Vondellaan is dat het daar te duur was om de baan ook in de zomermaanden te bevriezen. In de nieuwe duurzame hal zijn die kosten veel lager.

Zonder sponsor
Op het zomerijs was de sfeer bijzonder goed, vond Neuman. “Mensen mogen zich inschrijven voor een uur zomerijs. Dan krijg je spelers van verschillende niveaus en ook verschillende clubs die samen spelen. Dat werkt verbindend. Zeker als de goede spelers ook de mindere spelers wat gunnen, is het sfeertje geweldig! En wat is er nou lekkerder dan ‘s zomers in je korte broek naar de ijshal fietsen en dan afkoelen op het ijs?”

Meisjes en jongens die willen gaan ijshockeyen bij de Lions, zijn van harte welkom. “Elke zaterdagmiddag hebben we ijshockeyschool”, vertelt Neuman uitnodigend. “Daarvoor hoef je niet eens te kunnen schaatsen, dat kun je daar leren. De eerste drie keer zijn gratis, om uit te proberen.”

IJshockey is, afgezien van de drie gratis proeflessen, wel een dure sport, weet Neuman. “Je moet een pak en een stick hebben, en vooral de huur van het ijs is duur. Maar bij de Lions is het relatief goedkoop. We doen financieel geen gekke dingen en houden altijd in ons achterhoofd dat we de komende jaren ook nog willen ijshockeyen.” Dat is opvallend, omdat de Lions geen sponsoren hebben. “We zijn denk ik de enige ijshocekyclub in West-Europa zonder sponsor.”

Achteruitschaatsen
Senioren die zich bij de Lions aan willen sluiten, moeten wat geduld hebben. “Onze seniorenteams zitten helemaal tjokvol. Er is zelf al een lijst met namen van mensen die toe willen treden zodra er ergens ruimte ontstaat.” Dat verbaast Neuman overigens niets. “Ik heb een hoop sporten gedaan in mijn leven, maar ijshockey is het allerleukste. Het is heel snel en fysiek, en tegelijk enorm technisch. Je moet niet alleen heel goed uit de voeten kunnen op het ijs, met korte bochtjes en even snel voor- als achteruitschaatsen, maar je moet ook je stick en de puck kunnen beheersen. En als klap op de vuurpijl heb je ook nog vier teamgenoten op het ijs met wie je de tactiek af moet stemmen.”

Natuurlijk gaat het ook weleens mis. “Bij de meeste competities waar onze teams aan meedoen, mag je niet body-checken. Maar ook dan zijn er genoeg manieren om elkaar het leven zuur te maken. Het is een snelle, fysieke sport met een harde puck en een harde boarding. Af en toe vloeit er bloed en iemand breekt weleens wat. Toch is het een veel veiliger sport dan voetbal.”

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×