Foto: Chris de Waard

Gebruikers cultuurhub boos op gemeente: 'Niet betrokken bij nieuwe plannen'

Verenigingen die gebruik moeten gaan maken van de nieuwe Cultuurhub aan de Hazewindsteeg zijn boos op de gemeente Leiden. De nieuwe plannen die de gemeente vorige week presenteerde zijn niet van tevoren voorgelegd aan de toekomstige gebruikers. “We zijn er op geen enkele manier bij betrokken”, zegt een verontwaardigde John Witteman van Podium De X.

Wethouder Yvonne van Delft maakte eerder deze maand bekend dat het Muziekhuis aan de Hazewindsteeg niet alleen veel duurder wordt, ook is er ook minder oefenruimte en plek voor optredens in de nieuwe plannen. Bij een eerder plan werden de cultuurmakers betrokken, maar bij dit nieuwe plan niet, vertelt Witteman in Nieuws071. “Het eerdere plan was een soort minimale basis waar iedereen in zou passen. Met dit plan komen er dingen op straat te staan. En dat kunnen voorzieningen zijn, maar dat kunnen ook podia zijn.”

Gesprekspartners
De verenigingen werden een dag ná de bekenmaking van de nieuwe plannen uitgenodigd door de gemeente voor een informatiebijeenkomst. Toen hadden ze sinds maart niets van de gemeente gehoord. “We waren gesprekspartners. We zijn bij al die overleggen geweest met de projectleiders. En daar zijn we uitgekomen op een scenario dat alles erin past. En nu opeens komt dit”, aldus Witteman.

Er worden al jarenlang plannen gemaakt voor een nieuwe ‘cultuurhub’. Deze zou in de plaats moeten komen van het pand van de Muziekschool Leiden en Muziekhuis Qbus. Dat moet op de langere termijn goedkoper zijn in onderhoud en bovendien makkelijker te exploiteren. Eerder bleek al dat het eerdere plan, waar Witteman naar verwijst, te duur zou zijn. De wethouder beloofde hierop later met een update te komen over het vervolg van het traject. Die update is er nu dus, maar dus niet naar tevredenheid van een deel van de toekomstige gebruikers van het pand.

Het plan van de wethouder wordt in 2025 aan de gemeenteraad voorgelegd. Die moet dan extra middelen goedkeuren. Witteman hoopt dat zijn organisatie en de andere toekomstige gebruikers vanaf nu beter betrokken worden, en dat er voor een ander scenario wordt gekozen waarbij nogmaals kritisch gekeken wordt naar de kosten.

Luister het interview in Nieuws071  met John Witteman van Podium de X terug.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×