De Vrienden van Vlietland strijden al jaren tegen de komst van vakantiewoningen in het gebied. (Foto: Chris de Waard)

Gemeente LV onzorgvuldig in afhandeling opgevraagde stukken Vrienden van het Vlietland

De rechtbank in Den Haag heeft de vereniging Vrienden van Vlietland in het gelijk gesteld in de zaak die de vrienden hadden aangespannen tegen de gemeente Leidschendam-Voorburg. Begin vorig jaar vroegen ‘de Vrienden’ op basis van de Wet Open Overheid (WOO) een aantal documenten op over de gevolgde procedures rond de bouw van vakantiewoningen in Vlietland. De gemeente verschafte de documenten niet.

Deze maand heeft de rechtbank uitspraak gedaan. Die heeft nu geoordeeld dat het besluit van de gemeente om de stukken niet te overhandigen onzorgvuldig tot stand is gekomen. In het advies worden punten besproken die door de Vrienden niet zijn aangevoerd en worden wezenlijke bezwaargronden van de Vrienden onbesproken gelaten.

Bezwaar
“Dat kan zo niet en de rechtbank begrijpt dan ook dat de Vrienden zich niet gehoord voelen”, zegt bestuurslid Sonja Noot van de Vrienden van Vlietland. “De overwegingen die we ontvingen, gingen totaal voorbij aan ons bezwaar. Er werd ingegaan op zaken die we niet hadden ingebracht en van onze belangrijkste aangevoerde rechtsgronden vonden we ook niets terug. Het stuk dat we kregen, had helemaal niets met onze bezwaarzaak te maken.”

Gehakt
De argumenten die de gemeente LV aanvoerde, bleken letterlijk te zijn overgenomen uit het antwoord van de gemeente aan een andere organisatie. Noot: “Die had een paar maanden eerder een soortgelijk bezwaar ingediend, zo oordeelde de gemeente die daarom dacht te kunnen volstaan met een gekopieerd antwoord.” De rechter komt dus tot het oordeel dat dat in dit geval niet kon en maakte gehakt van de door LV aangevoerde overwegingen.

Openbare versie
In de bezwaarzaak zelf ging de rechtbank alsnog uitgebreid in op de kwestie die door De Vrienden aanhangig was gemaakt. Daarbij heeft de rechter de door de Vrienden opgevraagde documenten kunnen inzien en deze vergeleken met de openbare versie. Op basis daarvan komt de rechtbank tot het oordeel dat de Vrienden met die openbare versie hun werk kunnen doen. Hoewel de Vrienden de opgevraagde stukken dus niet alsnog krijgen, zijn ze toch blij met de uitspraak. “We zijn deze rechtszaak aangegaan vanwege het principiële karakter: zoals de gemeente hun bezwaarzaak heeft behandeld, klopte van geen kanten. De rechter heeft ons daarin nu gelijk gegeven.”

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Regio Voorschoten Dutch Lake Residence - Vlietland


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×