Kasteel Duivenvoorde verwierf deze zomer op een veiling van Sotheby’s in New York een uitzonderlijke set van vier zilveren kandelaars uit het begin van de 18de eeuw, vervaardigd door de toonaangevende zilversmid Pierre Platel. Zij dragen het alliantiewapen van het echtpaar Van Wassenaer-Bentinck, dat van 1707 tot 1763 eigenaar was van Landgoed Duivenvoorde in Voorschoten.
De vele eeuwen dat de familie Van Wassenaer het kasteel bewoonde (1226-1763) is binnen de huidige collectie Duivenvoorde nauwelijks vertegenwoordigd. Met de set van vier kandelaars is niet alleen een belangrijke lacune in de collectie van Duivenvoorde gevuld, maar ook in het Nederlands openbaar kunstbezit, waarin deze belangrijke zilversmid tot voor kort niet vertegenwoordigd was. De verwerving werd mede mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt en andere particuliere fondsen. De vier kandelaars zijn vanaf 12 december te zien tijdens de Lichtjes-rondleiding op het kasteel.
Internationale kringen
In 1714 werd Arent IX van Wassenaer (1669-1721) door de Staten Generaal benoemd tot tijdelijk ambassadeur in Londen om de nieuwe Britse koning George II geluk te wensen met zijn koningschap. Samen met zijn echtgenote Anna Margaretha Bentinck (1683-1763) en hun kinderen verbleef hij een jaar in Londen. Het echtpaar maakte deel uit van de hoge adellijke en internationale kringen en zij namen de internationale allure en de toen heersende smaak mee terug naar Voorschoten. In het jaar waarin Arent en Anna Margaretha in Engeland verbleven, vervaardigde Pierre Platel (ca. 1664-1719) in Londen de set kandelaars. Hij decoreerde de kandelaars met godrons (motief bestaande uit halve cilinders) langs de rand van de voet, acanthusbladeren en het gekroonde alliantiewapen van het echtpaar Van Wassenaer-Bentinck.
Antoinette van Dorssen, directeur Landgoed Duivenvoorde: “We zijn heel erg blij met deze prachtige aanwinst. De zilveren kandelaars zijn nog mooier dan wij dachten en met deze toevoeging op de collectie uit de periode van de familie van Wassenaer kunnen weer vele en bijzondere verhalen over de geschiedenis van Duivenvoorde zichtbaar gemaakt worden.”
Recentelijk is door de familie Van Wassenaer ook een zilveren dienschotel met hetzelfde alliantiewapen en dezelfde decoratie geschonken, eveneens gemaakt door Pierre Platel.
Cultuur VoorschotenSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907