Marieke Liem. (Foto: Universiteit Leiden)

Femicide Monitor geeft inzicht in patronen bij vrouwenmoord

In Nederland wordt elke acht dagen een vrouw vermoord. Prof. dr. Marieke Liem, hoogleraar Veiligheid en Interventies aan de Universiteit Leiden, leidt een innovatief onderzoek naar femicide: de moord op vrouwen, omdat ze vrouw zijn. Volgens de hoogleraar is er momenteel onvoldoende structurele data om dit probleem effectief te bestrijden.

Daarom zet Liem met steun van het Leids Universiteits Fonds (LUF) de Femicide Monitor op: een databank die analyses bevat van alle vrouwenmoorden in Nederland. Huri Sahin, burgemeester van Rijswijk, zet zich in als ambassadeur van de Femicide Monitor.

De Femicide Monitor bevat straks 400 casussen van vrouwenmoord van de afgelopen tien jaar, bestaande uit politiedata, data van het Openbaar Ministerie, van rechterlijke uitspraken en mediaberichten. Door deze data systematisch te combineren en nauwgezet te analyseren, brengen Liem en haar team waarschuwingssignalen in kaart.

Deze bevindingen worden publiekelijk toegankelijk en geven beleidsmakers en onderzoekers de mogelijkheid om op feiten gebaseerde beslissingen te nemen voor beleid en preventieve maatregelen. “De Femicide Monitor zal helpen beter inzicht te krijgen in de patronen en waarschuwingssignalen van femicide. Deze wetenschappelijk onderbouwde data kan ingezet worden bij het ontwikkelen van effectief preventief beleid”, aldus Liem.

Waarschuwingssignalen
Het onderzoek van Liem richt zich op het identificeren van rode vlaggen die voorafgaan aan vrouwenmoorden. De monitor biedt niet alleen inzicht bij (ex-)partnerdoding, maar ook andere vormen van femicide, zoals kinderdoding en seksuele moorden. De verzamelde data in de monitor zal het mogelijk maken om de complexiteit van deze misdrijven beter te begrijpen.

Burgemeester Sahin van Rijswijk kijkt ernaar uit om de data in praktijk te kunnen toepassen. In haar gemeente vonden in relatief korte tijd drie vrouwenmoorden plaats. “Het is cruciaal om wetenschappelijk materiaal te hebben om de juiste maatregelen te nemen. Wetenschap en bestuur heb je allebei nodig om effectief te zijn. Femicide is een maatschappelijk probleem. Het verwezenlijken van de Femicide Monitor helpt mij en andere burgemeesters om de juiste stappen te zetten. Dat is ontzettend waardevol.”

Steun
De financiële steun van donateurs is cruciaal voor het opzetten en het ontwikkelen van de Femicide Monitor. Liem heeft deze ondersteuning nodig voor het bouwen en bijeenbrengen van de data, het nauwgezet analyseren en onderhouden van de databank en voor het analyseren van de casussen en het destilleren van de belangrijkste waarschuwingssignalen van de data. Het einddoel is het terugdringen van vrouwenmoorden en het bijdragen aan een veiligere samenleving.

Op het Garenmarktplein is de reizende tentoonstelling Femicide te zien. Open Mind maakte de tentoonstelling met foto’s en verhalen over vrouwen die vermoord werden.

Leiden Maatschappij femicide


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×