Dierenactivisten en politieke partijen protesteerden in 2015 tegen dierproeven bij Innocer op het Leiden Bio Science Park. (Archieffoto: GroenLinks Leiden)

Leiden wil proefdiervrije stad worden

De gemeente Leiden gaat in gesprek met onderzoeksorganisaties, onderwijsinstellingen en de bedrijven op het Bio Science Park om tot een proefdiervrije stad en samenleving te komen.

Die oproep van de Partij voor de Dieren in Leiden wordt breed gesteund door de Leidse gemeenteraad en ook kenniswethouder Spijker omarmde het voorstel om begin volgend jaar een gesprek te organiseren met raadsleden, onderzoeksinstellingen zoals TNO, Universiteit Leiden, LUMC en de vele innovatieve bedrijven om te bespreken hoe in Leiden zo snel mogelijk gestopt kan worden met dierproeven.

“Na meer dan tien jaar strijden gaat de gemeente Leiden een pioniersrol pakken in het streven naar een  proefdiervrije stad en samenleving”, meldt de PvdD verheugd. “We zijn hier ontzettend blij mee. Dierproeven zijn niet alleen onnodig, maar vaak ook waardeloos omdat de uitkomsten niet toepasbaar zijn op de mens.”

Alternatieven
In Leiden zijn in 2022 bijna 32.800 proefdieren gebruikt bij het LUMC en de Universiteit Leiden. Daar komen nog dierproeven bij die worden gedaan bij de Hogeschool Leiden en bedrijven op het Leiden Bio Science Park. Die zijn echter niet verplicht om daar cijfers over te publiceren. Op het Bio Science Park is bovendien een bedrijf gevestigd dat proefdieren fokt. Daar staat tegenover dat er op het Bio Science Park ook bedrijven actief zijn die werken aan proefdiervrije alternatieven.

Innovaties
Hoewel er vaak voor de veiligheid een verplichting bestaat om te testen op dieren, kan er wel worden ingezet op het versnellen van de transitie naar een proefdiervrije stad. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat er niet meer proefdieren worden gefokt dan er nodig zijn. Dat gebeurt nu nog wel regelmatig. Ook meer openheid over de aantallen proefdieren die worden gebruikt kan helpen om dat gebruik terug te dringen. Dat geldt ook voor het herhalen van niet geslaagde dierproeven. Door onderzoekers aan te sporen deze vast te leggen in een speciaal register kan herhaling worden voorkomen. Tenslotte zouden proefdiervrije innovaties nog extra gestimuleerd kunnen worden.

Advertentie

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×