Zes Klimaatburgemeesters gaan tijdens de Nationale Klimaatweek in Leiden aan de slag om plaatsgenoten te enthousiasmeren om ook bij te dragen aan een beter klimaat door het organiseren van een activiteit. Dat maakt het ministerie van Klimaat en Groene Groei, samen met medeorganisator Klimaatstichting HIER, bekend. Het vormt het startsein van de Nationale Klimaatweek (NKW). De vierde editie van deze landelijke actieweek duurt tot en met zondag 17 november.
Uiteindelijk gaan 260 Klimaatburgemeesters, 176 Klimaatsupporters (bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties) en 127 gemeenten aan de slag om klimaatactiviteiten te organiseren tijdens de actieweek en zo anderen te inspireren en activeren. Katja Jordanova (50), Maarten Stoffers (62), Nina Horstra (41), Wisse Herder (26), Peterlien Soels (59) en Nina Aalders (22) uit Leiden doen dit jaar mee. Als Klimaatburgemeesters willen zij een voorbeeld zijn voor buurtgenoten.
Katja Jordanova: “Groen, groener, groenst: samen kunnen we onze leefomgeving veranderen in een plek die niet alleen groen, maar ook gezond en gezellig is. Door samen de handen uit de mouwen te steken en versteende buurten te vergroenen, creëren we niet alleen meer ruimte voor natuur, maar dragen we ook bij aan een betere luchtkwaliteit, biodiversiteit en een fijnere sfeer in de wijk. Elke boom, plant of stukje groen maakt een verschil. Het gaat erom dat we samen de leefbaarheid van onze buurten verbeteren, zodat iedereen kan genieten van een groene en gezonde omgeving.”
Maarten Stoffers: “Ik houd van het leven, de natuur, mijn kinderen en de mensheid als geheel. Het voelt geweldig om te doen wat juist is: onze aarde en wereld goed achterlaten voor toekomstige generaties. In Leiden zijn we volop bezig om samen met diverse organisaties een echte Klimaatweek te organiseren, met onder andere deelname van Coöperatie Energiek Leiden, Coöperatie Duurzaam Leiden, Netwerk Leiden Sneller Duurzaam, Stichting Ideewinkel/Groen Ideecafé, het Duurzaam Docenten Netwerk en de Gemeente Leiden.”
Nina Horstra: “Als we allemaal een beetje doen, maken we samen een groot verschil. Ik inspireer anderen graag door te laten zien hoe leuk en eenvoudig het kan zijn om duurzamer te reizen, te consumeren en te eten. En door bewustzijn te creëren over de impact van afval. Tijdens de Nationale Klimaatweek organiseer ik een Inspiratieworkshop van Stichting Klimaatgesprekken: Hoe voer je een effectief gesprek over klimaatverandering?”
Wisse Herder: “Als studenten van de master Governance of Sustainability zijn we (samen met Klimaatburgemeester van Den Haag; Lukas Blech) vastberaden om duurzaamheid te promoten en strategieën te delen die bijdragen aan een groenere wereld. We zijn daarom enorm enthousiast om een onderzoek uit te voeren dat hieraan bijdraagt! Als studenten van de Universiteit Leiden doen we onderzoek naar het bereik van de Klimaatweek, omdat we willen begrijpen hoe we nog meer mensen kunnen betrekken bij duurzame initiatieven en samen kunnen werken aan een toekomstbestendige wereld. Door onze academische kennis te koppelen aan praktische actie, hopen we een waardevolle bijdrage te leveren aan de bewustwording rondom duurzaamheid.”
Peterlien Soels: “Het is mijn missie om mensen bewust te maken van wat duurzame voeding is en hen te laten zien hoe eenvoudig het kan zijn om deze zelf te bereiden. Door te kiezen voor duurzame voeding, verkleinen we de impact op onze aarde aanzienlijk. Daarom geef ik presentaties waarin ik informeer over de invloed van vlees, kip, vis, eieren en zuivel op ons klimaat. Daarnaast organiseer ik kookworkshops plantaardig koken om te laten zien hoe makkelijk, betaalbaar, gezond en lekker duurzame voeding kan zijn. Mijn doel is om mensen te inspireren dat iedereen, met kleine aanpassingen in hun eetgewoonten, een positieve bijdrage kan leveren aan een beter klimaat.”
Nina Aalders: “Als Klimaatburgemeester zet ik me in voor de kleine, waardevolle momenten die de natuur ons biedt – een wandeling in het bos, een dagje strand. Deze eenvoudige vreugde wil ik behouden voor mezelf en voor toekomstige generaties. Mijn plannen zijn nog in ontwikkeling, maar ik denk eraan om online veganistisch koken te promoten via livestreams en posts, om zo een duurzame levensstijl toegankelijk en inspirerend te maken.”
De Nationale Klimaatweek is bedoeld als moment om even stil te staan bij bewuster leven en meer energie besparen. Er zijn 425 initiatieven en activiteiten over thema’s als: anders wonen, eten, reizen en omgaan met energie en spullen. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei en medeorganisator Klimaatstichting HIER zochten ook dit jaar in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland een Klimaatburgemeester.
Activiteiten
De activiteiten worden georganiseerd in heel Nederland om bewustwording rond het klimaat te vergroten en mensen te inspireren tot actie. Naast Klimaatburgemeesters komen onder andere gemeenten, scholen, bedrijven en maatschappelijke organisaties samen om concrete stappen te zetten richting een duurzamere toekomst. Van workshops en lezingen tot groene initiatieven in de wijk, het programma is breed en divers.
De evenementen hebben als doel om zowel individuen als organisaties aan te moedigen om mee te doen en te ervaren hoe dat is: hoe lekker en gezond vegetarisch eten is, hoe goed het voelt om spullen een tweede leven te én hoeveel geld het bespaart, dat een groenere straat fijner plek om te wonen is. En dat het ook beter is voor de aarde. Zo biedt de Nationale Klimaatweek een kans om te leren, te verbinden en samen positieve verandering te realiseren. Meer informatie over de Nationale Klimaatweek is te vinden op www.nkw2024.nl.
Duurzaamheid Leiden MaatschappijSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907