De Biotech Training Facility biedt laboratoriumruimtes aan op het Leiden Bio Science Park. (Foto: Chris de Waard)

ChristenUnie: 'Gemeente moet niet voor bank spelen'

De Leidse gemeenteraad worstelt met een verzoek van de in 2016 geopende Bio Training Facility (BTF) om een lening van 250.000 euro over te nemen van de Bank Nederlandse Gemeenten. Die lening loopt eind dit jaar af en de BNG mag hem niet verlengen, vanwege veranderde Europese regels.

“Moet je als overheid investeren in private partijen”, was de centrale vraag in de discussie die de raadscommissie Werk en Middelen er over voerde. “Dat is een hele principiële vraag”, vindt ChristenUnie-fractievoorzitter Pieter Krol. “Alleen bij hele hoge uitzondering. Bijvoorbeeld als een organisatie zo belangrijk is voor de stad dat ie echt niet om mag vallen.”

Of dat hier aan de orde is, is volgens de CU-voorman zeer de vraag. “Het leidt geen twijfel dat er een groot publiek belang mee is gediend, maar dit is al de derde keer dat we als gemeente over de financiering van dit oefenlab praten. Acht jaar geleden was er ook al discussie in de raad over een lening aan de BTF. Toen bleek er op het laatste moment toch een bank die het wilde doen en hoefden we alleen garant te staan. Dan is het risico veel beperkter.”

Fractievoorzitter Pieter Krol van de ChristenUnie Leiden wil dat de gemeente in de toekomst niet meer als bank optreedt, tenzij de belangen zo groot zijn dat het niet anders kan.

Zwarte cijfers
De BTF heeft de lening wel hard nodig. Zonder herfinanciering dreigt het bedrijf op het Bio Science Park in grote financiële problemen te komen. Dat er nu geen andere partijen te vinden zouden zijn die de lening willen verstrekken gaat er bij Krol niet zomaar in. “De risico’s lijken niet zo groot. Het bedrijf schrijft zwarte cijfers en het gebouw is heel wat waard. Er zijn dus allerlei waarborgen waardoor voor ons niet vaststaat dat dit niet vanuit de markt kan worden gefinancierd.”

Terughoudend
De ChristenUnie komt bij de behandeling van het voorstel in de gemeenteraad, eind deze maand, in elk geval met een voorstel om dit soort leningen in de toekomst niet meer te verstrekken. Of daar in elk geval superterughoudend mee te zijn. “En dan moeten we dus goed afwegen wat het ons kost en oplevert. Zowel materieel als immaterieel”, aldus Krol. “Als het zo moeilijk is om uit te stappen, zoals nu wel blijkt, moeten we het misschien ook maar heel moeilijk maken om in te stappen.”

Afkeuring
Of de raad op 28 november alsnog instemt met het voorstel van economiewethouder Fleur Spijker is nog geen gelopen race. Verschillende fracties willen zich er nog over beraden. “Het wordt best spannend”, denkt Krol die benieuwd is wat andere partijen gaan doen. “In 2016 leidde zo’n zelfde discussie tot een motie van afkeuring tegen de toenmalige wethouder van economie.” Dat was destijds Robert Strijk en coalitiepartijen CDA en GroenLinks zaten toen in de oppositie en steunden dat. Krol: “Het wordt interessant om te zien wat stemgedrag van die partijen nu gaat zijn.”

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×