Drie nieuwe subsidieregelingen vormen voor de gemeente Leiden de basis voor nieuw subsidiestelsel Cultuur. Het moet zorgen voor meer transparantie, doorstroming en vernieuwing en een eenduidiger subsidie-loket.
Het nieuwe subsidiestelsel bestaat straks uit drie regelingen. Dit zijn de Subsidieregeling Meerjarige cultuursubsidies 2026-2028, de Subsidieregeling Culturele Projecten en de Subsidieregeling Kleine projecten Cultuur en Publicaties.
Pijn
Cultuurwethouder Yvonne van Delft vindt dat Leiden een geweldig en gevarieerd aanbod aan cultuur heeft. “Dat willen we met dit nieuwe subsidiestelsel behouden en versterken.” Er is dan ook geen sprake van een bezuiniging. “Het is wel zo dat er ook culturele organisaties hun subsidie zullen gaan verliezen”, voorspelt van Delft. “De boel zit nu op slot. Er zijn 59 organisaties met min of meer een vaste subsidie. Voor organisaties die nu geen subsidie krijgen, was ook eigenlijk nauwelijks ruimte. Dat gaat veranderen en zal hier en daar ook wel pijn doen. Maar de vraag komt ook uit de sector zelf.”
Meerjarige regeling
Binnen het nieuwe stelsel voor cultuursubsidies is er straks een meerjarige regeling voor culturele organisaties en professionele makers. Deze regeling is voor stichtingen, verenigingen of makers, die op professioneel niveau en op structurele basis kwalitatief goede activiteiten aanbieden. De regeling maakt onderscheid tussen verschillende soorten activiteiten waarvoor subsidie kan worden aangevraagd. Bijvoorbeeld cultuurparticipatie beeldende kunst en theater voor kinderen en jongeren, een poppodium, of een vlakke-vloer-theater en andere culturele activiteiten.
Een onafhankelijke commissie beoordeelt de aanvragen op kwaliteit en ziet ook toe op een goede dekking van het aanbod aan disciplines en een optimale aansluiting op de Cultuurvisie 2020: ’De kracht van cultuur’ van de gemeente Leiden. Uiterlijke aanvraagdatum is 1 mei 2025. De aanvrager kan voor drie jaar subsidie aanvragen. Er is, binnen deze regeling in totaal 6.082.000 euro beschikbaar. Het minimale aanvraagbedrag is 15.000 euro.
Culturele projecten
De tweede subsidieregeling is die voor culturele projecten: dit is een projectenregeling voor culturele organisaties en professionele makers die op projectbasis activiteiten aanbieden. Projecten kunnen variëren van festivals, makers-initiatieven tot culturele wijk projecten. Ook hier beoordeelt een onafhankelijke beoordelingscommissie de aanvragen. Naast culturele projecten is er een apart onderdeel voor projecten op het snijvlak van Cultuur en Kennis.
Uiterlijke aanvraagdatum is 1 oktober 2025. De aanvrager kan voor één jaar subsidie aanvragen en projecten hebben een doorlooptijd van een jaar. Binnen deze regeling is in totaal 280.000 euro beschikbaar. Het aanvraagbedrag ligt tussen de 5.000 en 35.000 euro.
Kleine projecten Cultuur en Publicaties
De derde regeling is bedoeld voor kleine projecten van diverse initiatiefnemers, individuele makers of organisaties. Binnen deze nieuwe regeling kunnen culturele organisaties en makers voor relatief lage bedragen het hele jaar door aanvragen. De aanvragen worden door de gemeente beoordeeld. Naast culturele projecten is er een apart onderdeel voor Publicaties.
De aanvrager kan vanaf 1 januari 2026 een aanvraag indienen. Er is, binnen deze regeling, in totaal 108.000 euro beschikbaar. Het maximale aanvraagbedrag voor Culturele projecten is 5.000 euro en voor publicaties gaat het om 1.500 euro.
Inspraak
De nieuwe subsidieregelingen moeten met ingang van 2026 van kracht worden. Tot die tijd is er nog ruimte voor inspraak De concept subsidieregelingen liggen tussen vrijdag 6 december 2024 en vrijdag 17 januari 2025 ter inzage in het Stadskantoor aan de Bargelaan 190. Digitaal zijn de concept subsidieregelingen in te zien via www.leiden.nl/inspraak.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907