Bloemkool met een plekje, sla met een randje, paprika’s die wat zacht aanvoelen. Als op woensdag de markt op zijn einde loopt in Leiden is er vaak nog groente over. De vrijwilligers van Soepgoed gaan met de bakfiets op stap om de spullen op te halen. Een dag later koken ze er een driegangenmaaltijd mee.
Elke donderdag wordt de Leidse Wibar omgetoverd tot een speciaal restaurant. Waar op andere dagen gedanst kan worden op house, hiphop en techno, kun je die dag aan de Willem Barentzstraat terecht voor een vegetarische maaltijd. Roos Poell en Max Plompen zijn twee van de initiatiefnemers. “Ik begeleid de vrijwilligers die koken”, zegt chef-kok Max Plompen. “De ene week zijn het mensen die heel zelfverzekerd in de keuken staan, de andere week hebben mensen wat meer begeleiding nodig.”
Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel over de keuken van Soepgoed Leiden.
Soep staat er altijd op het menu bij Soepgoed. Maar er is ook altijd een hoofdgerecht en een nagerecht. “Vanavond hebben we wortel-gember-kokossoep, een bloemkoolsalade, gevulde paprika en omdat het Sinterklaasavond is huisgemaakte pepernoten”, vertelt Max. Suzanne, Jeanette en Klaas zijn drie van de kookvrijwilligers. Geen van allen is een professionele kok. “Ik doe alleen snijwerk”, zegt Klaas, die regelmatig komt eten bij Soepgoed. “Het is gezellig, heel sociaal.”
Suzanne maakt vandaag de bloemkoolsalade. “Ik verzin ter plekke wat er dan allemaal ingaat. De bloemkool blancheer ik even en daarna maak ik een dressing en snij er nog wat groen doorheen.” Aan Jeanette stuurt ze het bananencakerecept door dat vandaag wordt omgezet naar een pruimencake. “Ik loop achter Max aan”, zegt Jeanette, “maar langzamerhand krijg ik meer verantwoordelijkheden. Vandaag de cake. Ik ben ben benieuwd of het lukt.”
Genoeg
Om klokslag zes uur wordt de bel geluid en vormt zich een lange rij. “Mensen kunnen zelf opscheppen”, legt Rosa Nina uit, die ook de penningmeester is van Soepgoed Leiden. “Minimaal eten er elke week zestig mensen bij Soepgoed. Maar we hebben ook wel eens een uitschieter. Het is nooit zo dat we niet genoeg hebben. Maar soms raakt één gerecht wel eens eerder op. Soep en brood hebben we altijd ruim voldoende.”
Veertig minuten na het luiden van de bel is er inderdaad alleen nog wat soep en brood over. De bloemkoolsalade, de gevulde paprika’s met bonen en broccoli en de pruimencake zijn schoon op. De avond wordt afgesloten met het spoelen van servies en bestek en het vullen van de vaatwasser.
Geld
Donderdag 19 december is de keuken van Soepgoed weer open. Aanmelden is niet nodig. Een donatie wordt op prijs gesteld, omdat niet alles op de markt te krijgen is. “We gebruiken ook linzen, rijst en dergelijke”, zegt Rosa. “Dat kopen we dan in. ” Maar wie geen geld heeft, kan zonder probleem gratis genieten van Soepgoed. Vrijwilligers zijn ook altijd welkom en verder is het team op zoek naar een extra bakfiets en keukenapparatuur. Kijk voor meer informatie op de website van Soepgoed Leiden.
Duurzaamheid Economie Leiden Link in Bio Maatschappij
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907