Het Cultuurfonds Leiden (CFL) houdt eind deze week op te bestaan. Dat was al langer duidelijk, omdat de gemeente Leiden in het voorjaar van 2023 besloot om de financiering van 230.000 euro per jaar stop te zetten en de cultuursubsidies op een andere manier te gaan verdelen.
Het Cultuurfonds hield samen met onder meer Centrummanagement Leiden (CML) en Leiden&Partners (L&P) kantoor in het Handelshuis aan de Stationsweg. Die laatste twee organisaties nemen per januari 2025 een groot deel van de taken van het CFL over. Het gaat daarbij met name om de promotie van de Leidse cultuursector. Ook werd in het verleden al aan verschillende evenementen financieel bijgedragen en dat blijft zo.
Het staat allemaal in een brief die cultuurwethouder Yvonne van Delft aan de Leidse gemeenteraad heeft gestuurd. Die riep haar eerder op om afspraken te maken met de ‘handelshuispartners’ over het oppakken van taken die voorheen bij het Cultuurfonds belegd waren.
Subsidie
Twee belangrijke evenementen die het Cultuurfonds ondersteunde zijn Days of Art & Science en Letterlijk Leiden. “Zij sluiten goed aan bij Leiden als Stad van Ontdekkingen”, schrijft Van Delft. Naast het Cultuurfonds, subsidieert ook L&P beide evenementen. CML onderzoekt of zij een meer organisatorische rol kan gaan oppakken. Verder zien de CML en L&P mogelijkheden om subsidie voor bovengenoemde culturele activiteiten aan te vragen bij de gemeente. “De nieuwe subsidieregeling culturele projecten biedt hierin kansen.”
Andere beeldbepalende evenementen in de binnenstad die de twee handelshuispartners (financieel) ondersteunen zijn bijvoorbeeld de Museumnacht, De Rembrandtdagen, het Leids International Film Festival, Leids Cabaret Festival en Kunst in de Etalage als onderdeel van de Kunstroute. Van Delft: “Deze evenementen dragen bij aan het imago van de stad. Op dit moment vindt een verkenning plaats naar de mogelijkheden voor de inzet van de middelen van het revolverend evenementen fonds. De verwachting is om hier in het eerste kwartaal van 2025 meer duidelijkheid over te kunnen verschaffen. CML is hierbij ook een belangrijke gesprekspartner.”
Promotieprojecten
Een aantal projecten die het Cultuurfonds Leiden samen met Leiden&Partners en Centrummanagement Leiden uitvoerde, willen L&P en CML ook zonder het Cultuurfonds voortzetten en zelfs uitbreiden. Het gaat om projecten die bijdragen aan de promotie van de culturele sector. De UITagenda bijvoorbeeld. Ook de ondersteuning van de Stichting Cultuurkwartier willen CML en L&P samen oppakken.
Datadashboard
L&P en CML hebben samen de basis gelegd voor het datadashboard voor de bezoekerseconomie. Daarmee worden de bezoekersstromen in de stad in kaart gebracht. Het datagedreven werken is ook in de cultuursector in opkomst. De handelshuispartners verkennen de samenwerkingsmogelijkheden met de grote culturele stellingen in de stad. En ze betrekken daarbij ook de uitkomsten van het doelgroepenonderzoek dat enkele culturele instellingen in Leiden als pilot hebben gedaan.
Nieuw subsidiestelsel
Van Delft legt verder uit wat ze gaat doen met het geld dat nu niet meer naar het CFL gaat. “Het aanjagen van culturele initiatieven, waar het Cultuurfonds door middel van zijn subsidies aan bijdroeg, wil ik onderbrengen in het nieuwe subsidiestelsel cultuur.” Via de nieuwe regeling wil ze innovatieve culturele projecten ondersteunen. Een onafhankelijke beoordelingscommissie gaat de aanvragen beoordelen. Via het onderdeel Kleine projecten en Publicaties van de nieuwe subsidieregeling Cultuur kunnen makers en kleine culturele organisaties het hele jaar door met een eenvoudig projectplan of een video-opname een aanvraag indienen.
Inloopspreekuur
De wekelijkse koffie-uurtjes van de cultuurmakelaar wil de gemeente voortzetten door vanaf komend voorjaar een tweewekelijks ambtelijk inloopspreekuur te organiseren. “Zo wil ik de netwerk- en vraagbaakfunctie van het CFL een plek geven.” Makers en culturele organisaties kunnen er terecht voor uiteenlopende vragen over de nieuwe subsidieregelingen cultuur. Ook kunnen ze meedenken over het verbinden van verschillende culturele activiteiten in de stad. Daarnaast gaat de gemeente twee keer per jaar een cultuurbijeenkomst met borrel organiseren om het cultuurnetwerk te versterken. Dit gaat de gemeente samen organiseren met een van de culturele organisaties uit de stad.
Voor de uitvoering van de afspraken met CML en L&P zijn vanuit de gemeente geen aanvullende middelen beschikbaar. Van Delft: “Er is daarom in afstemming met L&P en CML goed gekeken welke werkzaamheden van het Cultuurfonds aansluiten bij hun missie en visie.”
Cultuur Economie Leiden Maatschappij VoorschotenSleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907